2min

Tags in dit artikel

, ,

De Europese Commissie gaat verschillende stappen ondernemen om vrouwen te stimuleren een baan te nemen in de IT sector. Dat heeft eurocommissaris Viviane Reding gisteren bekendgemaakt.

Onder Europees afgestudeerde IT’ers zitten steeds minder vrouwen, zeker in vergelijking met andere werelddelen. Alhoewel sommige werelddelen nog minder vrouwen in de IT hebben, is de EC van mening dat er nog altijd te weinig vrouwen in de IT sector werken. In 2006 was 22 procent van de IT’ers vrouw, terwijl dit in 1998 nog 25 procent was. In Canada is het percentage vrouwen 27 procent, in Amerika 28 procent en 38 procent in Zuid-Korea.

De IT-sector maakt momenteel 5,3 procent uit van het bruto Europees product, maar de sector staat ook een flink tekort aan mensen te wachten. Verwachting is dat het tekort aan IT’ers in 2010 is opgelopen tot 300.000 en die plaatsen wil de EC zoveel mogelijk op laten vullen door vrouwelijke IT’ers.

"Nu Europa een tekort aan IT’ers te wachten staat, moeten we meer vrouwen overtuigen om een ICT gerelateerde studie te volgen en een baan te nemen in de sector. Daardoor kan het tekort voorkomen worden en kan er gebruikgemaakt worden van de creative inbreng van vrouwen. Door meer vrouwen in IT te krijgen kunnen we veranderingen forceren en deze belangrijke sector een flinke boost geven", aldus Reding in een persconferentie ter gelegenheid van internationale vrouwendag.

De EC is een grondige studie begonnen naar vrouwen in de IT, de resultaten van dit onderzoek worden in oktober. Daarnaast heeft de commissie gisteren een zestal video’s vrijgegeven waarin professionele vrouwelijke IT’ers in hun dagelijkse werkzaamheden gevolgd worden. De video’s zijn gemaakt door jonge vrouwen, die met de IT’ers meeliepen en zo meer te weten kwamen over het werk van IT’ers. Dit project werd gefinancieerd door BT, Cisco, Infineon, Motorola en Nokia.