2min

Tags in dit artikel

, , ,

Hewlett-Packard was in het eerste kwartaal van 2007 nog steeds de grootste fabrikant van personal computers en liep zelfs een stukje uit op Dell, dat de op één na grootste computerbouwer is.

Voor het eerst sinds een jaar is de groei van het aantal verscheepte pc’s boven de tien procent gekomen, aangedreven door de grote vraag naar laptops. De introductie van Microsofts nieuwe besturingssysteem Windows Vista had nauwelijks impact op de verkoopcijfers, zo blijkt uit onderzoek van marktonderzoeker IDC.

HP is sinds eind vorig jaar de marktleider en stond haar koppositie in het eerste kwartaal van 2007 niet af. Het marktaandeel van HP steeg naar 19,1 procent, terwijl dat vorig jaar in hetzelfde kwartaal nog 16,5 procent was. Het bedrijf verscheepte daarnaast 28,2 procent meer computers dan een jaar eerder. Dell zag haar marktaandeel afgelopen kwartaal ten opzichte van vorig jaar met drie procentpunt afnemen tot 15,2 procent. Het aantal pc’s dat het bedrijf verscheepte nam zelfs af met 6,9 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2006.

Volgens IDC is de koppositie van HP te danken aan besparingen en strategische verandering in de afgelopen drie jaar. Dell daarentegen zag haar herstructurering nog niet beloond en de problemen met de Sony batterijen zorgden ook voor slechte publiciteit. Toch is HP niet de sterkste stijger in de top vijf, computerfabrikant Acer verkocht 41,4 procent meer computers dan vorig jaar en zag haar marktaandeel stijgen tot 6,7 procent, goed voor de derde plaats. De top vijf wordt gecomplementeerd door Lenovo en Toshiba.