2min

Tags in dit artikel

, , ,

Terwijl de wereldwijde markt voor grafische kaarten en chips teleurstellende resultaten over het eerste kwartaal van 2007 laat zien, is NVIDIA nog altijd aan een opmars bezig. Het bedrijf pakte dan ook in het afgelopen kwartaal de koppositie in het segment voor desktopkaarten, zo blijkt uit cijfers van Jon Peddie Research (JPR).

Velen vragen zich af wat de rol van NVIDIA in de markt is nu ATI door AMD is overgenomen en NVIDIA dus naast Intel ook nog tegen een tweede grootmacht moet opboksen. Maar NVIDIA blijkt het erg goed te doen in verschillende segmenten en heeft de laatste drie kwartalen stijgende verkoopcijfers geboekt. En volgens JPR zijn er nog geen aanwijzingen dat dit in de komende tijd zal veranderen. Maar over het algemeen is er dus geen hoera-stemming in de markt, de verwacht impuls van Vista en zijn veelbesproken Aero-interface is achterwege gebleven.

In ieder geval constateerde JPR tegenvallende resultaten voor de algemene markt voor grafische chips, ten opzichte van het vorige kwartaal daalde het aantal verkochte chips met 5,5 proecnt naar 78,8 miljoen stuks. Dat was overigens wel een stijging van 5,3 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Grote verliezer was AMD dat 1,1 procent marktaandeel moest inleveren en uitkwam op 21,9 procent. NVIDIA bleef stabiel op 28,5 procent marktaandeel, terwijl Intel een winst pakte van 1,3 procent en uitkwam op 38,7 procent.

Nr. Bedrijf Q1 2007 Q4 2006
1 Intel 38,7% 37,4%
2 NVIDIA 28,5% 28,5%
3 AMD/ATI 21,9% 23,0%
4 VIA Technologies 6,4% 6,7%
5 SiS 4,3% 4,5%
6 Anderen < 1,0% < 1,0%

Terwijl Intel dus nog altijd de grootste leverancier van grafische chips, moest het wel de kopppositie afstaan op de submarkt voor grafische chips voor de desktopmarkt. De goede cijfers van NVIDIA zorgden ervoor dat Intel naar de tweede plaats is verdreven. Terwijl Intel in het vierde kwartaal van 2006 nog 38,7 procent van deze submarkt in handen had, komt het nu uit op een marktaandeel van 28,5 procent. Wat dat betreft wisselen Intel en NVIDIA van stuivertje, want die 28,5 procent was in het laatste kwartaal van 2006 NVIDIA’s marktaandeel, terwijl dat in het eerste kwartaal van 2007 uitkwam op 37,4 procent.

Intels grootste winst zat hem dan ook in de submarkt voor grafische chips voor laptops en andere mobiele computers, waar het met vijf procent winst uitkwam op 55 procent marktaandeel. Zowel AMD als NVIDIA verloren een stukje van hun marktaandeel een kwamen uit op respectievelijk 32,2 procent en 20,0 procent. Op de submarkt van de zogenaamde discrete mobile chips, voor onder andere telefoons, is NVIDIA dan weer wel de absolute leider met 60,3 procent marktaandeel. AMD moest in deze markt eveneens iets toegeven en kwam uit op 39,7 procent.