2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Boober.nl zal zich binnenkort weer bezighouden met het bemiddelen van leningen tussen internetgebruikers, maar de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat er wel voorwaarden aan stellen.

De AFM heeft besloten dat Boober bemiddelaar mag zijn bij kredieten, zo meldde de bemiddelaar gisterenmiddag. De particulieren die geld uitlenen op boober.nl hoeven geen vergunning te hebben, wel moeten de exacte voorwaarden van de uitleners en het toezicht op de bescherming van leners nog worden uitgewerkt tussen Boober en AFM.

Boober directeur Guus Drijver zegt dat de site zeer binnenkort weer zal doorgaan met het aanbieden van het zogenaamde ‘Peer-to-Peer-lenen’. "We kunnen waarschijnlijk binnen enkele dagen weer open", aldus Drijver. Boober moest vorige week donderdag stoppen, omdat ze niet over de benodigde vergunningen beschikte.

Het is duidelijk dat bedrijven zich niet als uitlener kunnen aanmelden als ze niet over een AFM vergunning beschikken. Particulieren hoeven zich daar geen zorgen over te maken. De online marktplaats voor leningen is ondertussen ondergebracht bij een financiële indeling die zelf wel een AFM vergunning heeft. Deze constructie is wel toegestaan, bevestigd AFM woordvoerster Drea Berghorst.

Beide partijen hebben voorlopig nog wel een hoop gesprekken over de hoogte van het maximale bedrag. Het maximum lag op negenendertigduizend euro per uitlener. "Boober is geen aanbieder, maar een bemiddelaar en dat moet vertaald worden naar de ‘Geest van de Wet’", aldus AFM woordvoerster Berghorst.

Boober en AFM waren eerder deze maand met elkaar in conflict geraakt toen de toezichthouder van AFM vond dat Boober wel een vergunning van de toezichthouder nodig had. Tegen dat besluit ging de site in beroep. Vervolgens ging Boober via een andere financiële instelling, waarvan het bedrijf de naam niet wil noemen, opereren. Twee buitenlandse P2P-leensites, het Amerikaanse Prosper en het Britse Zopa, beschikken ook over de vergunningen als toezichthouder.