1 min

Tags in dit artikel

,

De Nationale Ombudsman heeft een onderzoek ingesteld naar gedupeerden van de afschaf van de aangiftediskette. Honderdduizenden Nederlanders zijn hiervan de dupe.

Steeds meer Nederlanders doen de belastingaangifte elektronisch via internet. Het aantal gebruikers dat de aangifte via een diskette doet loopt gestaag terug. De Belastingdienst vindt het daarom niet meer rendabel om met de floppy door te gaan en wil met ingang van 2008 (belastingjaar 2007) geen aangiftediskettes meer verstrekken. De belastingaangifte moet voortaan op papier of online.

De Nationale Ombudsman constateert dat honderdduizenden mensen afhankelijk zijn van de aangiftediskette, veelal omdat deze mensen geen internetaansluiting hebben of omdat de papieren aangiftebiljetten te ingewikkeld zijn.

De Ombudsman vindt dat er sprake is van ‘inbreuk op de dienstbaarheid’ en meent dat overwegingen van rendement niet de doorslag mogen geven. Hij adviseert de Belastingdienst om de diskette in ieder geval te blijven verstrekken voor de belastingjaren 2007 en 2008, dus in de praktijk tot voorjaar 2009. Dat biedt tijd om te zoeken naar een adequaat alternatief voor belastingplichtigen die nu nog de diskette gebruiken.