2min

Tags in dit artikel

, ,

Aan het eind van vorige week heeft Google een hoogtepunt in haar aandelenkoers gehaald. In een periode van drie jaar is de waarde van de aandelen meer dan verzesvoudigd: van 85 tot 560,10 dollar. Sinds een dalperiode van twaalf maanden is de koers met ruim 41 procent gestegen.

Met dit nieuwe hoogtepunt waren de aandelen van het internetbedrijf 147,8 miljard dollar (125 miljard euro) waard. Dit overtreft zelfs de processorproducent Intel (151 miljard dollar), werelds grootste computerbedrijf IBM (158,9 miljard dollar) maar ook Hewlett-Packard (130,7 miljard dollar). Alleen de software gigant Microsoft overtreft de Wall-Street lieveling met 269,4 miljard dollar. Beursanalisten denken dat de aandelen zoveel waard zijn door de online advertenties van Google. In augustus hadden Google-sites volgens comScore in de VS met ongeveer 5,5 miljard zoekopdrachten een marktaandeel van 56,5 procent, tegenover 23,3 procent van Yahoo! en 11,3 procent van Microsoft.

Google heeft op veel fronten het voortouw. Zo staat de firma op het punt om het online advertisingbedrijf DoubleClick voor 3,1 miljard over te nemen. In de eerst zes maanden van dit jaar verdiende Google 1,9 miljard dollar tegenover 1,3 miljard het jaar ervoor. De omzet per half jaar steeg van 4,7 naar 7,5 miljard. Door de hypothekencrisis in de VS waren de aandelen in gevaar gekomen, maar de daling hield niet lang aan.

Voor de oprichters van het internetbedrijf Larry Page en Sergey Brin evenals directeur Eric Schmidt is dit hoogtepunt een zegen. Page en Brin landen in de Forbes lijst van 400 rijkste Amerikanen op plaats 5, met een vermogen van 18,5 miljard Dollar. Schmidt ligt met een vermogen van 6,5 miljard Dollar op plaats 48.