2min

Tags in dit artikel

Microsoft wil in de toekomst meer streaming besturingssystemen produceren, daarom zal de opvolger van Windows Vista zich gaan richten op twee hele belangrijke ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen zijn voornamelijk schijfloze computers en ethernetopslag.

De naam voor deze opvolger is nog niet bekend, er zijn geruchten dat deze Windows MeIII zal gaan heten. In de presentaties gebruikt Microsoft de naam Vista +1, maar dat kan ook gewoon een codenaam zijn. Microsoft is niet de eerste die een concept heeft voor een internetcomputer, de concurrent Citrix heeft dit twee jaar geleden al gedaan. Citrix had toen al een streamingbesturingssysteem waarbij alle software en bestanden op het internet werden opgeslagen.

Een internetcomputer zal gebruik moeten maken van SCSI en andere ethernettechnologieën. Internet SCSI (iSCSI) is een netwerkprotocol waarmee de server met een Storage Area Network (SAN) kan communiceren. Een Storage Area Network, of kortweg SAN, is een opslagmedium voor een computer die extern via een netwerk op een computer aangesloten is. Tijdens het afgelopen Intel Developer Forum legde Intel de nadruk op iSCSI via de standaard netwerkkaart. Dit is niet zo vreemd, want als Microsoft wil doorzetten met een schijfloze internetcomputer zullen mensen er toch meer van moeten weten. Een schijfloze computer heeft al zijn bestanden op het internet staan, als je dan iets nodig heb kan je het zo inladen.

Microsoft vindt zelf dat een computer zonder interne opslag veel veiliger en stabieler is. Deze veiligheid wordt weer gecompenseerd doordat hackers veel sneller toegang kunnen krijgen tot de computer. De hacker hoeft dan alleen toegang te krijgen tot het internetbestand.

Microsoft heeft ook een nieuwe ontwikkeling bedacht, namelijk ethernetopslag voor thuiscomputers. Het idee is dat een thuisgebruiker een ethernetopslageenheid kan aansluiten op de computer. Dit is een harddisk waar je verschillende UTP kabels in kunt stoppen. Het lijkt een beetje op de extenders van Windows Media Center, maar dan voor de opslag.

De plannen zijn nog niet definitief, het zijn tot nu toe alleen maar plannen voor het nieuwe besturingssysteem, meldt Microsoft.