1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Royal Dutch Shell is van plan om duizenden, voornamelijk IT-banen, te gaan uitbesteden. Hiermee gaat Shell hetzelfde doen als rivaal BP om zodoende kosten te besparen en de structuren te vereenvoudigen. Dit zou de grootste outsource-operatie zijn in de geschiedenis.

Shell heeft eerder aangegeven dat het kosten wil besparen, maar de schaal waarop heeft insiders verrast en heeft geleid tot het lekken van informatie naar anti-Shell websites door boos personeel.

De grootste klappen gaan vallen op de IT-afdeling, waar ongeveer 3600 banen geraakt gaan worden door het plan. Een bestuursvergadering voor kerst heeft Shell doen besluiten om bijna heel z’n IT-afdeling te gaan outsourcen, en EDS, AT&T en T-Systems het werk te laten overnemen.

Shell heeft dit plan niet met haar personeel besproken, maar in een e-mail geschreven door Goh Swee Chen, vice-president van IT-infrastructure, dat het plan zoals het aan het bestuur is voorgesteld "substantieel is en onrust zal veroorzaken". Onderhandelingen zijn aan de gang, en Shell wil begin juli de nieuwe regelingen van kracht doen gaan.

Deze e-mail is gestuurd naar de anti-Shell website royaldutchshellplc.com, wat al jaren een nagel aan de doodskist is voor het bedrijf, wordt onder andere gebruikt om geheime informatie vrij te geven en door personeel gebruikt om hun grieven te uiten jegens hun werkgever. Één van de werknemens welke contact had opgenomen met de website gaf te kennen dat Shell 400 werkplekken wou behouden om de overige 3200 te outsourcen.