2min

Tags in dit artikel

, , ,

Studenten op een ICT-opleiding hebben geen extra tijd nodig om hun opleiding af te ronden als ze een bijbaan hebben. Uit onderzoek blijkt dat 75 procent van de ondervraagden net zolang over de opleiding doet als mensen zonder een bijbaan op dezelfde opleiding.

Het onderzoek is gehouden door Gong.nl in samenwerking met El Niño – ICT, er werden 254 mensen ondervraagd met behulp van een vragenlijst. Het onderzoek werd gehouden omdat er een krapte op de arbeidsmarkt heerst, hierdoor komen studenten gemakkelijker aan een bijbaan in de ICT sector. Ongeveer 55 procent van alle derdejaars ICT-studenten heeft een bijbaan.

Opmerkelijk is dat studenten met een ICT-gerelateerde bijbaan hier gemiddeld gezien meer tijd aan besteden dan studenten met een bijbaan die niet gerelateerd is aan de ICT. Studenten met een ICT-gerelateerde bijbaan besteden hier ongeveer veertien uur per week aan, anders is dit gemiddelde acht uur. Een bijbaan is overigens niet alleen handig om meer geld in het laatje te krijgen, volgens de studenten zorgt het er ook voor dat de studie met een beter resultaat afgesloten kan worden. Ze kunnen de theorie beter met de praktijk combineren.

ICT-studenten met een relevante bijbaan krijgen deze veelal door naar uitzendbureaus te gaan die gespecialiseerd zijn in de ICT of door aan vrienden en familie vacatures te vragen. Andere ICT-studenten, die ook een bijbaan bezitten, maar die niet relevant is, krijgen deze veelal door in de krant rond te kijken en naar een algemeen uitzendbureau te gaan.

Uit het onderzoek is ook naar voren gekomen dat het moeilijk is om geschikte studenten te vinden bij een baan. Ze missen vaak nog kennis die ze later bij de opleiding krijgen. Volgens de studenten ligt het probleem bij het aantal vacatures, maar dat is volgens de ICT-uitzendbureau’s niet waar.