1 min

Tags in dit artikel

, ,

IBM gaat in samenwerking met partners uit Oostenrijk en Polen personal computers maken zonder software van Microsoft erop. Deze computers zijn bestemd voor de Oost-Europese markt.

In een verklaring heeft IBM gezegd dat het pc’s gaat leveren in samenwerking met Red Hat, softwaredistribiteurs VDEL (Oostenrijk) en LX Polska (Polen). Dit is naar aanleiding van vraag vanuit Rusland om goedkopere pc’s te leveren.

De apparaten zullen onder andere gebruik maken van IBM’s Lotus Symphony-software gebaseerd op het Open Document Format, dat een concurrent is van het Open XML-type van Microsofts Office. Microsoft is al enige tijd bezig om dit formaat als een ISO-standaard te laten certificeren.

IBM, dat enige tijd geleden haar pc-divisie verkocht aan het Chinese Lenovo, gaat het maken van de pc’s overlaten aan VDEL en LX Polska.

Rusland is een belangrijk gebied geworden in de concurrentiestrijd tussen Microsoft en rivalen die ook opensourcealternatieven aanbieden.

IBM denkt door deze stap de kosten voor computers te kunnen halveren, al wilde een woordvoerder van het bedrijf geen voorspellingen doen wat betreft de verkoop.