2min

Tags in dit artikel

, ,

Officieel is de uitslag nog niet bekend. Maar het is wel zo goed als zeker dat OOXML goedgekeurd gaat worden. Dit blijkt uit een aantal publiek toegankelijke documenten.

De documentstandaard werd door standaardisatie-organisatie Ecma eind 2006 voorgedragen voor een snelle acceptatie, een zogenaamde ‘fast track’-procedure, bij ISO. Experts bogen zich vervolgens over de specificatie en leverden uiteindelijk ongeveer 1100 commentaren op het nieuwe standaard.

Tijdens een vergadering van de 87 betrokken landen in Genève afgelopen maand werden die commentaren besproken en afspraken gemaakt over eventueel noodzakelijke aanpassingen. Vervolgens stemde elk land voor of tegen de acceptatie van de specificatie of onthield zich van een oordeel. Eind vorig jaar kwam Open XML in een eerste peiling niet aan de vereiste tweederde meerderheid, maar nu heeft een aantal landen het oordeel gewijzigd en is ingestemd met snelle acceptatie van Open XML tot ISO-standaard.

Microsoft, dat de specificatie ontwikkelde en bij Ecma voor verdere ontwikkeling in beheer gaf, is opgetogen over het bericht. Algemeen directeur Theo Rinsema van Microsoft Nederland wil hierover het volgende kwijt: "Wij vinden dat een keuze moet bestaan in documentformaten en met Open XML er bij wordt die keuzemogelijkheid groter. De weg naar ISO-standaardisatie was lang, Ecma heeft de specificatie op basis van vele commentaren aangepast; van die commentaren hebben we ook veel geleerd. Ik zie dat als belangrijk voor ons streven naar betere interoperabiliteit en meer innovatie."

Rinsema verwijst daarbij ook naar het actieplan ‘Nederland open in verbinding’ van staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken. "Open XML voldeed al aan de definitie van een documentstandaard zoals het actieplan die omschrijft. Als Open XML ook nog een ISO-standaard is, voldoet het ook aan de extra eisen die het ministerie van Economische Zaken recent stelde bij de bekendmaking van de lijst standaarden."