1 min

Tags in dit artikel

,

TomTom beleeft geen best eerste kwartaal. In navolging van concurrent Garmin heeft TomTom vanmorgen een omzetwaarschuwing afgegeven. Ondanks de verkoop van twee miljoen PND’s (Portable Navigation Devices), blijft de onzet steken tussen de 260 en 270 miljoen euro.

Het lijkt erop dat de PND-markt een beetje over zijn hoogtepunt heen is, al is de groei nog steeds groot. De groei in de Europese markt steeg met veertig procent ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. In de Verenigde Staten werden zelfs het dubbele aantal systemen verkocht.

TomTom verklaart de lagere omzet door de verlaging van de verkoopprijzen. Dit komt omdat TomTom een aantal nieuwe producten, waaronder de Go x30-modellen, later dit jaar gaat presenteren.

Door hogere verkoopprijzen hoopt TomTom de omzetcijfers weer gunstiger te maken, maar de verloren omzet in het eerste kwartaal zal niet meer goedgemaakt gaan worden. Daarom stelt het bedrijf haar omzetverwachting bij tot tussen de 1,8 en 2 miljard euro.

Ook op de Amsterdamse beurs had deze mededeling effect. Vlak na de opening daalde het aandeel naar 22,58 euro. Harold Goddijn, CEO van TomTom, wist vanmorgen nog wel te vertellen dat het bedrijf waarschijnlijk goedkeuring krijgt van de Europese Commissie om Tele Atlas over te nemen. Analisten maakten al van de mogelijkheid gebruik om de haalbaarheid van deze overname te bekritiseren gezien de afgenomen winstgevendheid.