2min

Tags in dit artikel

, , ,

De NASA (National Aeronautics and Space Administration), een Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, is van plan om een nieuwe supercomputer aan te schaffen. De NASA heeft namelijk een computer besteld die door Intel en SGI geproduceerd moet worden en dienst moet gaan doen voor de grotere betrouwbaarheid van modellen en simulaties.

De eis van de NASA is dat de supercomputer een snelheid moet hebben van tien petaflops. Één petaflop staat gelijk aan één biljard berekeningen met een drijvende komma. Deze berekeningssnelheid is per seconde mogelijk. De NASA heeft aangegeven dat de gehele supercomputer in 2012 klaar moet zijn voor gebruik. De ruimtevaartorganisatie wil echter ook al eerder de beschikking hebben over deze computer, want in 2009 moet er een eerste oplevering gedaan worden door SGI en Intel. Het is de bedoeling dat de supercomputer op dat moment de beschikking heeft over één petaflop. Deze ene petaflop die de NASA graag wil is op dit moment al twee keer zo krachtig als de BlueGene/L, die door IBM is gebouwd. De BlueGene/L wordt ook gebruikt in Amerika, namelijk in het Amerikaanse ministerie van energie.

IBM gaat de concurrentie met SGI en Intel aan, want het bedrijf wil niet achterblijven. IBM is namelijk ook van plan om een supercomputer te bouwen in 2009, die een snelheid haalt van 1 petaflops. IBM is naast SGI en Intel niet de enige, want ook Sun Microsystems probeert dezelfde snelheid te bereiken in hetzelfde jaar.

De supercomputer die op dit moment bij de NASA zijn dienst doet is ook gebouwd door Intel en SGI, namelijk de Columbia. Deze supercomputer heeft echter niet meer de beschikking over de gewenste snelheid die nodig is bij het uitvoeren van complexe berekeningen bij NASA, dus is het tijd voor een nieuwe supercomputer die dat sneller kan. Deze nieuwe supercomputer van tien petaflops krijgt de naam Pleiades, wat betekent dat de supercomputer is vernoemd naar een cluster sterren in het sterrenbeeld Stier. De Pleiades zal NASA zestien keer zoveel rekencapaciteit geven dan de Columbia.