1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Hewlett-Packard is in onderhandeling met EDS om het bedrijf over te nemen in een deal die ongeveer dertien miljard dollar waard is. Mocht deze overname doorgaan dan zal HP de achterstand op IBM verkleinen als het om het aanbieden van technologiediensten gaat.

ICT-dienstverlener EDS zou de grootste aankoop van Hewlett-Packard moeten worden nadat het bedrijf rivaal Compaq overnam in 2002. Deze overname kostte HP destijds 19 miljard dollar.

Volgens bronnen is Hewlett-Packard van plan om het einde van de dag de deal officieel aan te kondigen nadat de Wall Street Journal als eerste de onderhandelingen bekend maakte. Hierna gaven zowel HP als EDS toe in gesprek te zijn over een eventuele overname.

Aandelen van Hewlett-Packard daalden vijf procent nadat handelaren een sceptische houding aannamen en weinig vertrouwen hadden in deze samenwerking.
"HP heeft de afgelopen tijd zijn eigen outsourcing opgezet, maar deze overname laat duidelijk zien dat het IBM op dit gebied van de troon wil stoten", aldus David Garrity, research-directeur van Dinosaur Securities.

Allie Young, analist bij Gartner, ziet de eventuele overname als een goede stap voor EDS. Als EDS onafhankelijk zou blijven zal het bedrijf het nog moeilijk krijgen om de nummer twee positie op de ranglijst van ICT-dienstverleners, vast te kunnen houden. Hier is IBM nog de onbetwiste koploper.