2min

Tags in dit artikel

, , ,

IBM heeft een nieuwe computer gebouwd die op dit moment de snelste computer van de hele wereld is. De computer heeft de naam Roadrunner meegekregen en maakt het mogelijk om in totaal meer dan één biljard berekeningen uit te voeren per seconde.

De computer staat op dit moment in een laboratorium in New Mexico, namelijk het Los Alamos National Laboratory. Dit laboratorium is op dit moment gericht op de nationale veiligheid van de VS, maar dit laboratorium is vooral bekend vanwege de ontwikkeling van de atoombom die hier heeft plaatsgevonden. De computer heeft het laboratrium in totaal 133 miljoen dollar gekost. Omgerekend in euro’s is dat zo’n 84 miljoen euro.

Op dit moment is de Roadrunner bezig met zijn eerste opdracht en deze betreft het doorrekenen van modellen die behoorlijk ingewikkeld zijn. Deze modellen zijn gericht op de klimaatverandering waar de gehele wereld mee te maken heeft. Als deze opdracht is afgerond, dan wordt de Roadrunner ingezet om de VS te beveiligen. De computer zal er dan namelijk voor gaan zorgen dat de voorraad kernwapens van Amerika beschermd gaat worden.

De Roadrunner is qua snelheid twee keer zo snel als de "oude" snelste computer en om aan te geven aan de mensen wat de Roadrunner precies kan heeft de Amerikaanse overheidsdienst voor kernwapenveiligheid een voorbeeld bedacht. De Roadrunner kan namelijk in één dag zoveel berekeningen uitvoeren dat alle mensen op de wereld (zes miljard op dit moment) er 46 jaar op een rekenmachine voor nodig zouden moeten hebben om hetzelfde resultaat te bereiken.