2min

Tags in dit artikel

, ,

Het Zuid-Koreaanse Samsung heeft gezegd mogelijkheden te bekijken om SanDisk over te nemen. Dat maakte het bedrijf op vrijdag bekend, zo meldt The Wall Street Journal.

SanDisk is ’s werelds grootste flashgeheugenfabrikant en kan ervoor zorgen dat Samsung niets hoeft te betalen voor royalty’s aan SanDisk. Ook kan dit ervoor zorgen dat Samsung meer controle over de flashgeheugenmarkt krijgt.

"We bekijken verschillende overnameplannen met SanDisk, waaronder een acquisitie, maar niets is op dit moment al beslist," aldus Samsung, ’s werelds grootste geheugenchipfabrikant, zowel qua omzet als eenheden. Op dit moment heeft SanDisk overigens een samenwerkingsverband met Toshiba en ontvangt het daar flashgeheugenchips van, evenals van Samsung, hoewel minder.

"Als het Samsung lukt om SanDisk voor een redelijke prijs over te nemen, zal dit een positief effect hebben op zowel de gehele geheugenmarkt als op Samsung," aldus C.W. Chung, een analist bij Lehman Brothers. "We kunnen dit zien als een signaal dat de geheugenmarkt zijn laagste prijzen bereikt heeft." De gehele geheugenchipmarkt leidt aan een overschot vanwege de globale economische vertraging, waardoor chipprijzen zelfs tot onder de kosten dalen.

De Dongby Securities-analist Lee Min-hee zei dat hij verwacht dat Samsung deze zaak zeer voorzichtig aan zal pakken, vanwege het krappe budget van het bedrijf en de vooruitzichten van de industrie waarin beide bedrijven verkeren.

"De huidige marktsitautie kan voorkomen dat Samsung een agressieve houding voor samenvoegen en acquisitie aanneemt omdat het bedrijf zeker moet zijn dat er genoeg geld is," vertelt hij. "Samsung prefereert organische groei van samenvoegingen en overnames. Deze cultuur kan ook betekenen dat Samsung voorzichtiger is," voegde hij toe.

Een Samsung-bestuurder vertelde in juli dat het onzeker is of het bedrijf zijn eigen aandelen, die verkocht werden om de aandeelhouderwaarde omhoog te stuwen, terug kan kopen, omdat het geld moet bewaren zodat om kan worden gegaan met een onstabiele marktsituatie voor de rest van het jaar.