2min

Tags in dit artikel

, ,

Apple is in Noorwegen aangeklaagd vanwege de iTunes Store. De marktautoriteit heeft een klacht ontvangen van de Noorse ombudsman. Het doel van de zaak is vooral om te kijken of er ook geprocedeerd kan worden in andere landen.

Noorwegen leidt hiermee de campagne die Europa is begonnen tegen de iTunes Store, zodat ervoor gezorgd kan worden dat muziek die uit die winkel gekocht wordt ook met andere mp3-spelers dan de iPod gesynchroniseerd kan worden. De actie wordt ondersteund door Denemarken, Frankrijk, Nederland en Finland.

"We hebben hierover gediscussieerd op een bijeenkomst twee weken geleden, en besloten dat Noorwegen de testzaak zal doen," vertelde Bjoern Erik Thon van de ombudsman over de telefoon. "Dit zou wel eens internationale gevolgen kunnen hebben."

De marktautoriteit van Noorwegen heeft de mogelijkheid om bedrijven te verplichten hun verkooppraktijken aan te passen, en kan ook boetes uitdelen wanneer bedrijven niet aan die eisen voldoen. Thon liet weten dat Apple tot 3 november de tijd heeft om te reageren op de aantijgingen, en dat de autoriteit waarschijnlijk een oordeel zal vellen over de zaak aan het begin van volgend jaar.

Op dit moment is het zo dat muziek die gekocht wordt in de iTunes Store alleen gesynchroniseerd kan worden met een iPod, en dus niet met concurrerende modellen zoals die onderdeel van het Windows Media-systeem. Andersom kunnen veel iPods niet overweg met de antikopieermuziek die verkocht wordt in veel niet-Apple-winkels.

"Het is het recht van de klant om muziek gekocht op internet over te zetten en af te spelen op muziekapparaten die de klant zelf kiest. iTunes maakt dit moeilijk tot onmogelijk, plus ze breken hiermee de Noorweegse wet," vertelde Thon.

Thon liet ook wten dat Apple akkoord was gegaan om in februari, na een bijeenkomst, muziek zonder DRM te verkopen. Echter heeft Apple nu volgens Thon meer dan twee jaar de tijd gehad om dingen te veranderen, en dat is volgens hem niet gebeurd. "Dit is een zaak van grote principiële belangen."

In Nederland diende de Consumentenbond eerder al een klacht in bij de NMa. Deze liep echter op niets uit omdat de NMa besloot dat er geen sprake was van koppelverkoop, noch dat er andere wetten gebroken werden.