2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Het was de bedoeling dat de Radeon HD 4850 X2 al in september gelanceerd zou gaan worden, maar tot nu toe is de grafische kaart nog steeds niet officieel verkrijgbaar. Echter zijn er onlangs details opgedoken over deze kaart van Sapphire.

Het lijkt erop dat Sapphire tijdens de lancering de enigste zal zijn die de Radeon HD 4850 X2 aanbiedt. De andere partners van AMD zullen wellicht later met een dergelijke grafische kaart op de markt komen. De Radeon HD 4850 X2 is een grafische kaart die bestaat uit twee core’s van de Radeon HD 4850, net zoals dat bij de Radeon HD 4870 X2 het geval is (daar zijn het echter twee core’s van de Radeon HD 4870). De Radeon HD 4850 X2 ziet er qua ontwerp anders uit dan de Radeon HD 4870 X2 die afkomstig is van Sapphire.

De Radeon HD 4850 X2 zal twee sloten in beslag nemen en is daarom een dual-slot kaart. De beide GPU’s die aanwezig zijn op de PCB worden los van elkaar gekoeld. Er wordt namelijk gebruikgemaakt van twee fans die los van elkaar functioneren en die gericht zijn op de twee GPU’s. Om het geheugen te koelen wordt er een heatspreader gebruikt die op zijn beurt ook weer gekoeld wordt door de twee fans. De PCI-E brug van de kaart, die zich onderaan tussen de twee koelers bevindt, wordt ook gekoeld. Dit wordt gedaan door middel van een heatsink. Buiten de eerdergenoemde koeling om moet het PWM-circuit ook nog gekoeld worden en dit gebeurt ook weer door een relatief grote heatsink.

Volgens Pchacc.cn (waar de foto is verschenen) gaat de Radeon HD 4850 X2 van Sapphire 2GB DDR3-geheugen aan boord hebben. Verder moet de kaart het doen met vier DVI-aansluitingen en één TV-out. Om de kaart van genoeg energie te kunnen voorzien is het van belang dat de kaart wordt aangesloten met een 6-pins aansluiting en een 8-pins aansluiting op de voeding.