2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Google heeft besloten niet langer de deal met Yahoo door te zetten. Dit omdat het geen zin heeft in een juridisch conflict met Justitie in Washington.

Google maakte in een blogpost op woensdag bekend dat het geen uitweg ziet om te ontkomen aan de juridische bezwaren en de bezwaren van adverteerders. Omdat het geen zin heeft om in discussie te gaan met beide partijen, heeft de zoekgigant besloten de deal in te trekken.

Op de blog laat Google weten: "Na vier maanden van nadere overweging, inclusief discussies over verschillende mogelijke veranderingen van de oorspronkelijke overeenkomst, is het duidelijk dat de toezichthouders van de regering en sommige adverteerders hun zorgen blijven houden over de overeenkomst." Toch doorgaan zou schade toebrengen aan de relatie met Googles advertentiepartners, zo meent Google.

Yahoo heeft laten weten niet blij te zijn met Googles besluit. Die zoekgigant gelooft namelijk nog steeds in de deal en is teleurgesteld dat Google zich niet wil verdedigen in de rechtbank. Ook zegt Yahoo voorstellen te hebben gedaan om de overeenkomst zodanig aan te passen dat iedereen er blij mee zou zijn. Die wijzigingen zijn gisteren ingediend.

Justitie van Washington heeft laten weten dat er inderdaad wijzigingen zijn ingediend door beide partijen. Volgens het departement waren deze wijzigingen echter niet voldoende om de dreiging van kartelvorming weg te nemen en zijn ze dus afgekeurd.

Yahoo claimt dat het afblazen van de deal niet schadelijk is voor zijn zoekdiensten. Sterker nog, toen bekend werd dat de deal niet doorging, steeg het marktaandeel van Yahoo met bijna negen procent, terwijl de Nasdaq zo’n twee procent in moest leveren. De koers van Yahoo kwam daarmee op 14,50 dollar, deze was aan het begin van het jaar nog 32 euro en Microsoft bood voor een overname 35 euro per aandeel.

Beleggers denken dat een deal met Microsoft en Yahoo alsnog tot stand kan komen. Sommige aandeelhouders zijn nog steeds verbolgen over de beslissing van Yahoo om dat bod af te wijzen.