1 min

Tags in dit artikel

,

De regering van Noorwegen gaat het gebruik van open source-software in de publieke sector met twee miljoen kronen subsidie ondersteunen. De minister voor bestuursadministratie en hervorming, Heidi Grande Roeys, heeft dit bedrag toegezegd aan het nationaal centrum voor vrije software.

Dit bedrag is niet zomaar bedoeld voor het promoten van open source-software, maar is specifiek bedoeld voor het omschakelen en promoten van het gebruik van het OpenOffice-pakket bij overheidsinstellingen.
De minister motiveerde haar subsidie met de volgende woorden: "Ik wil de groeiende competitie stimuleren in de office software markt. OpenOffice is op dit gebied een goed alternatief voor software, die in het bezit blijft van de leverancier. Het probleem is dat de gespecialiseerde programma’s en OpenOffice niet altijd de optimale prestatie samen leveren. De subsidie moet dat oplossen."

Hoewel Microsoft niet zozeer onder de indruk is van de hoogte van de subsidie, houdt men het wel in de gaten. In september heeft Steve Ballmer, CEO van Microsoft, nog aan studenten in Noorwegen gratis kopieën van Visual Studio 2008, Windows Server 2003 Standard Edition, SQL Server 2005 Developer Edition, Microsoft Expression Studio, and XNA Studio 2.0 toegezegd. Volgens sommigen is dit bedoeld om bij een nieuwe generatie ontwikkelaars meer ondersteuning te krijgen voor Windows het het .NET-framework.