1 min

Uit onderzoek van Ernst & Young is gebleken dat overheidsinstellingen massaal in de stress schieten wanneer de ICT het laat afweten. Slechts 23 procent heeft namelijk een noodplan liggen voor het geval dat de ICT het laat afweten.

Ernst & Young hebben de onderzoeksresultaten zoals gewoonlijk gepubliceerd in hun ICT Barometer. De overheid blijkt hiermee vrij slecht te scoren, bedrijven hebben namelijk veelal wel een ICT-plan. "Het ontbreken van een noodplan in een sector die gaat over dijken, belastingen en de OV-chipkaart is wel opmerkelijk", aldus Jacob Verschuur, directeur ICT Leadership.

Het is echter wel opmerkelijk dat men geen noodplan heeft liggen. Veel ambtenaren gaven namelijk wel aan geen vertrouwen te hebben in de ICT-apparatuur die op de werkvloer staat. Ongeveer 45 procent gaf aan wel vertrouwen te hebben in de ICT op het bedrijf. Bij de dienstverleners is dit percentage beduidend hoger; dat ligt namelijk op 61 procent.

"De sense of urgency is bij de overheid lager", aldus Verschuur. Volgens de onderzoekers valt het wel te verklaren. Door de vergrijzing in het ambtenarenapparaat van Nederland is men er zich niet van bewust dat een dergelijk systeem handig is.

Ouderen richten zich op de verkeerde dingen, zo stelt Ernst & Young. Zo zou een oudere die een website moet beveiligen een fraude-kwestie tegengaan, terwijl volgens Ernst & Young de kans op lek-exploit veel groter is.