1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Panasonic heeft aangekondigd 15.000 banen te schrappen en 27 fabrieken te sluiten om kosten te besparen.

’s Werelds grootste fabrikant van plasmatelevisies liet weten een nettoverlies te verwachten van 3,3 miljard euro of 380 miljard yen voor het financiële jaar dat loopt tot en met 31 maart.

Het bedrijf is net als andere Japanse bedrijven slachtoffer geworden van een ongunstige wisselkoers en tegenvallende verkopen in de economische teruggang waarin de wereld op dit moment verkeert.

Panasonic is van plan om vijf procent van zijn werknemers nog voor het einde van 2010 op straat te zetten. De helft van de werknemers van Panasonic wordt ontslagen in Japan, de andere helft in de rest van de wereld.

Het bedrijf hoopt met deze veranderingen in het volgende financiële jaar 100 miljard yen te besparen.

Panasonic maakt overigens voor de eerste keer in zes jaar een nettoverlies. "De verkopen gingen omlaag in al onze bedrijfssegmenten in het derde kwartaal. We verwachten dat de verkoop verder afneemt en dat de winst in elk segment daalt", aldus Panasonic-directeur Makoto Uenoyama in een persconferentie.

Eerder kondigde NEC al aan 20.000 banen te schrappen, en ook Hitachi volgde met 7.000 banen evenals Sony met 16.000 banen. Overigens verkeert de Japanse economie voor het eerst in zeven jaar in recessie.