Abonneer je gratis op Techzine!

Marvell Semiconductor kondigde vandaag een nieuwe mini-computer ten grootte van een AC-DC stroomadapter aan. De SheevaPlug, zoals het bedrijf de mini-computer noemt, is bedoeld als moderne vervanging van een computer die altijd aan is.

De SheevaPlug is gebaseerd op Marvell’s Kirkwood system-on-chip (SoC) design en verbruikt onder normale omstandigheden minder dan vijf Watt energie, ongeveer even veel als een nachtlampje. Opgemerkt moet worden dat de uitgebrachte SheevaPlug een hardware-/software-developmentkit is en vooral bedoeld voor ontwikkelaars. De bedoeling is dat andere fabrikanten producten bouwen op basis van dit ontwerp.

Specificaties SheevaPlug Development Kit

  • 1,2GHz Marvell Sheeva ARM-processor
  • 512MB flash opslaggeheugen
  • 512MB werkgeheugen
  • Gigabit Ethernet
  • USB 2.0
Marvell SheevaPlug Development Kit

Open architectuur

De SheevaPlug kan draaien onder verschillende Linux-distributies, Marvell geeft aan dat het al ARM-ports van verschillende distributies heeft kunnen draaien op het platform. Andere software kan native op de computer gedraaid worden en Marvell heeft een speciale programmeerinterface (API), genaamd RainDrop, ontwikkeld om applicaties van derden makkelijk en met controle over de resources op de SheevaPlug in te zetten. Programmeurs kunnen er ook voor kiezen om gebruik te maken van de Java Virtual Machine en OSGi, een Java services-platform.

Marvell SheevaPlug software architectuur

Het hardware-design van de SheevaPlug is net als de software volledig open. Volgens Marvell zal alles van hardwareschema’s tot Gerber-bestanden, bestanden waarin is opgeslagen hoe een PCB moet worden opgebouwd, beschikbaar komen op een website. Het open design stelt geïnteresseerde fabrikanten in staat om makkelijk producten gebaseerd op het ontwerp van de SheevaPlug te bouwen.

Prijzen en beschikbaarheid

De prijs van de ontwikkelversie van de SheevaPlug zal 99 dollar bedragen en is per direct beschikbaar op Marvells website. De prijzen van de eerste apparaten gebaseerd op het ontwerp zullen tussen de 79 en 99 dollar liggen. Marvell verwacht dat de prijs op zo’n 49 dollar uit zal komen wanneer fabrikanten het ontwerp oppakken en overgaan op massaproductie