2min

Tags in dit artikel

, , ,

Voor het eerst in de geschiedenis heeft TomTom een verlies geleden. Dit blijkt uit cijfers van het eerste kwartaal van dit jaar.

Het verlies komt niet als een verrassing aangezien analisten dit al voorspeld hadden. Het nettoverlies bedraagt zo’n 33 miljoen euro. Ook de omzet daalde, namelijk met maar liefst 31 procent naar 213 miljoen euro. Dit is lager dan de verwachting van analisten. In plaats van de verwachtte 1,7 miljoen verkochte apparaten verkocht het bedrijf er slechts 1,4 miljoen. Ook de prijs per apparaat lag bijna zeven euro lager dan verwacht.

Vooral de overname van TeleAtlas vorig jaar heeft voor de tegenvallende cijfers gezorgd. "Als Tele Atlas vorig jaar in het eerste kwartaal al bij de cijfers zat, had TomTom ook toen een verlies geleden", zegt een TomTom-woordvoerder.

Een ander probleem is de nettoschuld die het bedrijf heeft als gevolg van een lening. Deze schuld is namelijk met 200 miljoen euro gestegen naar 1,2 miljard euro. Het is niet zeker of TomTom de afspraken die gemaakt zijn bij het aanvragen van de lening na kan komen. Mogelijk moeten er dus nieuwe afspraken gemaakt worden om de schuld af te betalen.

Over de toekomst durft het bedrijf nog weinig te zeggen. De verwachting eerder dit jaar was dat er tussen de elf en twaalf miljoen apparaten verkocht zouden worden. Uit de cijfers van het eerste kwartaal blijkt TomTom op een goede koers te liggen om deze verwachting na te komen. Toch doet het bedrijf daar zelf geen uitspraken over.