3min

Tags in dit artikel

, ,

Apple maakte woensdagavond de financiële kwartaalcijfers van het tweede kwartaal van 2009, eindigend op 28 maart, bekend. Ondanks de financiële crisis waardoor veel grote bedrijven in de problemen komen, zijn de resultaten van Apple zeer positief en zelfs beter dan verwacht.

Het bedrijf behaalde in het tweede kwartaal een omzet van 8,16 miljard en een netto winst van 1,21 miljard. In hetzelfde kwartaal afgelopen jaar behaalde Apple een omzet van 7,51 miljard en een netto winst van 1,05 miljard. De brutomarge is in kwartaal 2 van 2009 gestegen naar 36,4 procent tegenover 32,9 procent een jaar geleden. Internationale verkopen droegen voor 46 procent bij aan de omzet van het tweede kwartaal.

Apple verkocht gedurende het kwartaal 2,22 miljoen Macs, een daling van drie procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De verkoop van iPods echter steeg licht met dezelfde drie procent naar 11,01 miljoen. Verder werden er het afgelopen kwartaal 3,97 miljoen iPhones verkocht, goed voor een groei van 123 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

"We zijn bijzonder blij te kunnen melden, dat dit ons beste reguliere kwartaal in de geschiedenis is, kijkend naar omzet en inkomsten", zei Peter Oppenheimer, financieel directeur bij Apple. "Apples financiële conditie blijft zeer goed, met bijna 29 miljard dollar in kas en een balans waar we trots op kunnen zijn. Vooruitblikkend op het derde fiscale kwartaal, zei Apple dat het verwacht dat de omzet tussen de 7,7 en 7,9 miljard uit zal komen.

Niet geheel onverwachts verkocht Apple het afgelopen kwartaal meer notebooks dan desktops. In totaal gingen er 818.000 desktops over de toonbank, tegenover bijna 1,4 miljoen notebooks. Desondanks deden beide segmenten het ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar minder goed. Dat is niet geheel onverwachts in een periode waarin mensen terughoudend zijn met grote uitgaven.

Verder meldde Apple dat de verkoop van iLife en iWork ’09, die begin dit jaar gelanceerd werden, zeer sterk was. Ook heeft het bedrijf een duidelijk toename in de verkopen van Mac-desktops waargenomen nadat het in maart de gehele desktoplijn geüpgraded heeft. Apple is naar eigen zeggen ‘positief’ over de performance van de Mac-bedrijfstak omdat het minder kromp dan de computerindustrie zelf, respectievelijk 3 tegenover 7 procent krimp.

Duidelijk werd ook dat met name de iPhone aan de goede resultaten heeft bijgedragen. Er gingen bijna 4 miljoen iPhones over de toonbank, goed voor een omzet van zo’n 1,5 miljard dollar. Ondanks dat er minder exemplaren werden verkocht dan in het vorige kwartaal, steeg de omzet met 22 procent. Jaar op jaar steeg de omzet door iPhones met 302 procent.

Inmiddels zijn er zo’n 21 miljoen iPhones verkocht. De iPhone wordt momenteel in 81 landen verkocht. Samen met de iPod Touch zijn er volgens Apple momenteel 37 miljoen apparaten met OS X iPhone in omloop. Cijfers over de App Store werden niet meegedeeld, maar Apple is hard op weg naar een nieuwe mijlpaal van 1 miljard downloads, die vermoedelijk ergens deze week gehaald zal worden.

De iPod-tak van Apple doet het iets minder, maar klagen hoeft Apple nog niet. Dit kwartaal werden er ruim 11 miljoen iPods verkocht, goed voor een omzet van ruim 1,6 miljard dollar. Ten opzichte van het vorige kwartaal, waarin belangrijke feestdagen voorkwamen, werden er 52 procent minder iPods verkocht, resulterend in 51 procent minder omzet. De verkopen zijn desondanks wel de beste voor een regulier kwartaal zonder belangrijke feestdagen.

Volgens Apple doet de consumentenmarkt het ten opzichte van de educatieve en de professionele sector veel beter. Het bedrijf denkt dat dit komt doordat de educatieve en professionele sector juist in deze tijd hun budgetten zo klein mogelijk houden. Apple denkt echter dat het hierbij niet zozeer om afstel, maar meer om uitstel van (grote) aankopen gaat.

Tot slot gaf Apple aan dat het zeer enthousiast is over producten die nog in de pijplijn zitten. Ook stelde men dat Steve Jobs eind juni volledig hersteld zal zijn en terug zal keren als Chief Executive Oficer (CEO) van Apple.