3min

Tags in dit artikel

, ,

Stichting BREIN heeft vorige week een aantal sommaties verstuurt naar enkele Nederlandse NZB-websites. Ook heeft BREIN gereageerd op de aantijgingen van FTD, zo stelt de stichting in een persbericht.

Vanochtend was al te lezen op Techzine dat FTD ervoor gekozen heeft om stichting BREIN aan te klagen. Stichting BREIN zou zich namelijk schuldig maken aan smaad. FTD stelt dat het bedrijf zich vriendelijk had opgesteld tegenover BREIN door de NZB-knop te verwijderen en de post-statussen te laten verdwijnen, maar door na deze aanpassingen gewoon door te gaan met de zwartmakerij, vindt het bedrijf niet kunnen. Om die reden is BREIN gedagvaard en moet de stichting, vertegenwoordigt door een advocaat, voorkomen. Het betreft hierbij een bodemprocedure.

BREIN is het echter oneens met de rechtszaak van FTD, de stichting is van mening dat FTD zich schuldig maakt aan het actief meehelpen met het verspreiden van illegale content. In hoeverre deze content overigens illegaal is, valt nog te bezien. Er is geen duidelijke jurisprudentie en ook de wet laat het afweten in deze. BREIN laat weten dat de stichting een eigen kort geding wil aangespannen tegen FTD. Hoe deze nu verder verloopt, omdat FTD ook een zaak tegen BREIN heeft lopen, is nog onduidelijk.

"Uitbaters zoals FTD blijven proberen zich achter hun gebruikers te verschuilen ook al heeft de Nederlandse rechter BREIN al zeven keer gelijk gegeven dat dat verweer niet opgaat", zegt BREIN directeur Tim Kuik. Een gelijksoortige zaak, die van ZoekMP3, pakte positief uit. Daar put BREIN de kracht uit om ook FTD aan te klagen. ZoekMP3 moest namelijk stoppen met de verspreiding van de links, dat werd in hoger beroep vastgesteld. De gewone rechtbank in Haarlem oordeelde dat ZoekMP3 in haar recht stond en dat deze links gemeld moesten worden door stichting BREIN. Stichting BREIN is toen in hoger beroep gegaan en in Amsterdam is besloten dat stichting BREIN in haar recht stond. Er is niet besloten om in cassatie te gaan tegen deze uitspraak.

"De zaak is duidelijk en de dagvaarding van FTD is een vertragingstaktiek", zegt Kuik. "Dat mag maar wij willen wel eerst een verbod zodat ze niet maar door blijven gaan met hun illegale en schadelijke activiteiten."

BREIN heeft besloten om diverse NZB-websites ook een sommatie te sturen. Met deze NZB-websites kan men NZB-bestanden downloaden, zodat men niet meer handmatig de bestanden in de groep hoeft te zoeken. De groep en bestandsnamen staan namelijk in een NZB-bestand, die opgebouwd is uit XML. Een van de partijen die een sommatie van BREIN heeft gekregen is BNI-online.nl. De beheerder laat het volgende weten op de startpagina van de website: "Helaas is het moment daar dan toch gekomen. Na een paar jaar met BNI bezig geweest te zijn is nu dan toch het moment gekomen om er mee te stoppen. Na tegenvallende posts op BNI en de dreiging van BREIN is voor mij de lol ervan af. Het was voor mij gewoon een leuk project waar ik aan kon klussen maar ik heb geen zin in gezeur van BREIN. Op naar het volgende (legale) project!"