1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Sapphire heeft een nieuwe grafische kaart aangekondigd op basis van de RV790 GPU. De grafische kaart met een blauwe printplaat maakt geen gebruik van de reference-koeler maar van een Vapor-X koeler.

Deze grafische kaart heeft als naam de Radeon HD4890 Vapor-X. De kaart heeft een dual-slot cooler, 800 stream processors, een 256-bit geheugen-interface en 1 GB GDDR5 geheugen, CrossFireX ondersteuning en D-sub, DVI, HDMI en DisplayPort uitgangen.

Vapor-X is een Vapor Chamber-technologie gebaseerd op hetzelfde principe als de Heatpipe-technologie. Een vloeibare koelingsmiddel verdampt op een warm oppervlak, de damp (vapor) die hierdoor ontstaat, condenseert vervolgens op een koud oppervlak en wordt dan terug geleid naar het warme oppervlak. Het circulatieproces vindt plaats in een zeer kleine kamer waarin een vacuüm heerst.


De kaart zal de stocksnelheden aannemen van ATI. Deze zijn 850 MHz voor de GPU en 3900 MHz voor het geheugen. In de volgende weken zal de kaart in de schappen verschijnen. Een standaard overklokte versie van Sapphire is ook in ontwikkeling. Over een adviesprijs is er nog niets vrijgegeven.