2min

Tags in dit artikel

, , ,

Door de economische crisis stijgt het gebruik, de verkoop en de verhuur van games. Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Nielsen. Gamers zouden nieuwe spellen minder snel kopen en overgaan op goedkopere oplossingen.

In het PDF-rapport van Nielsen staat dat er per dag meer wordt gegamed, er meer tweedehands spellen worden verkocht en er meer spellen worden verhuurd. Zoals in onderstaande grafieken te zien is werden voorgaande jaren met elkaar vergeleken. De eerste maanden van 2009 staan er als vergelijking bij en steken torenhoog boven voorgaande jaren uit. Volgens Nielsen zou het verschil niet aan de hardcoregamers liggen, maar eerder aan de vrijetijdsspelers die bijvoorbeeld Guitar Hero of Wii Fit spelen.

In januari dit jaar werd er bijvoorbeeld bijna 19 uur per week ingelogd door gamers, tegen bijna 16,5 uur in dezelfde periode vorig jaar. In mei was het verschil wat minder, maar toch duidelijk genoeg. Met 16,5 uur voor 2009 tegen 16 uur in 2008.

Ook de verkoop in gebruikte spellen steeg aanzienlijk in 2009. In mei was de hoeveelheid gekochte spellen per persoon ongeveer 0,36: het hoogste aantal ooit. Gamestop is de grootste verkoper van gebruikte spellen ter wereld, en in mei zijn de verkopen voor de site met 31,9 procent gestegen.

Ook rent-by-mail, het verhuren van videogames via e-mail, is sterk gestegen. Het verschil kan echter ook komen doordat het onderzoek vooral over online services is gegaan, en omdat de eerste helft van 2009 geen grote, nieuwe hits zijn uitgekomen. Ter vergelijking: in 2008 zijn bijvoorbeeld GTA IV en Mario Kart Wii uitgebracht. Het grootste deel van een groep ondervraagden zei echter meer te investeren of het plan te hebben meer te gaan investeren in games.