2min

Tags in dit artikel

, ,

E-books houden het hoge BTW-tarief van 19 procent. Er zal alleen een BTW-verlaging worden doorgevoerd op cd-roms of usb-sticks, oftewel de ‘fysieke dragers’.

In het belastingplan onthult op Prinsjesdag stond het volgende vermeld: "Vanaf 2010 geldt het verlaagde BTW-tarief voor alle andere dan papieren fysieke dragers waarop de inhoud van een boek is aangebracht." Het probleem is dus dat downloads geen variant van een fysieke drager is.

In het belastingplan staat dus dat het lage btw-tarief geld voor luisterboeken en educatieve informatie. Het vreemde is alleen dat per 2010 boeken die je download 11 procent duurder zijn dan boeken die je op een usb-stick of cd-rom koopt. Een medewerker van het ministerie zegt: "Het was nog een veel ergere spagaat. Bijvoorbeeld bij lesboeken, daar zit heel vaak een cd-rom bij. Op het boek zit lage BTW, maar op de meegeleverde cd-rom hoge BTW. Dat komt in de praktijk erg veel voor."

De voornaamste reden dat de e-books ook geen laag BTW-tarief krijgen is omdat dit in strijd is met de Europese BTW-richtlijn. Zelfs als Nederland dit wilt mag dat niet van de Europese Unie.

Bol.com vindt deze beslissing erg jammer, volgens hun wordt het nu niet gestimuleerd om het digitaal lezen toegankelijk te maken.

Wel doet het Ministerie van Onderwijs onderzoek naar de mogelijkheden voor een laag BTW-tarief voor e-books. Mochten er plannen komen dan moet het eerst nog in Brussel worden besproken voordat de lidstaten er iets mee mogen doen.