2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Google heeft een nieuwe tool gelanceerd genaamd Government Requests. Op de webpagina is een wereldkaart te zien met daarop cijfers. De cijfers geven inzicht in het aantal verzoeken dat een bepaald land heeft ingediend bij Google in de periode van 1 juli 2009 tot 31 december 2009.

Er zijn twee keuzen voor het tonen van verzoeken. De eerste laat zien hoe vaak een bepaald land informatie over gebruikers heeft opgevraagd, en de tweede keuze toont het aantal keer dat een land een verzoek heeft ingediend met betrekking tot het verwijderen van content.

Google geeft aan dat de data niet geheel accuraat is, maar dat het wel een goede indicatie kan geven in welke landen Google het meest onder druk wordt gezet om content te censureren. "Er zijn limieten aan wat de informatie ons kan vertellen. In sommige gevallen worden we verzocht tot het verwijderen van meerdere ‘stukken’ content, of wordt er gevraagd naar informatie over meerdere gebruikers. Ook kan het zijn dat er meerdere verzoeken tot verwijdering van hetzelfde stukje content ingediend worden, of informatie over dezelfde account opgevraagd wordt", aldus Google.

Verzoeken tot verwijdering van content hebben betrekking op zoekresultaten of andere producten van Google, waaronder YouTube. De cijfers over de vraag naar informatie hebben betrekking op gebruikersaccounts en producten. Verzoeken tot verwijdering van kinderporno, of auteursrechtelijk beschermd materiaal op YouTube zijn niet in de statistieken opgenomen.

Nederland zou 67 keer informatie opgevraagd hebben en Google minder dan 10 keer hebben verzocht om content te verwijderen. Google geeft aan de data elke 6 maanden up te daten.

Meer informatie over de nieuwe tool is hier en hier vinden.