2min

Tags in dit artikel

, ,

Asus breekt alle records door gebruik te maken van het 4-way SLI platform. Populaire benchmarks zoals 3Dmark Vantage en Unigine kunnen met gemak gedraaid worden. De prijs is het enige wat tegenzit. Althans dat is normaal gesproken het geval. Asus heeft nu iets bedacht waardoor de prijs van het moederbord in ieder geval lager ligt dan gewoonlijk.

Een normaal Nvidia-moederbord met 4-way SLI ondersteuning beschikt over een tweetal NF200 switchchips die extra kosten met zich meebrengen. Asus komt nu met een insteekkaart die het mogelijk maakt zelf de functionaliteit toe te voegen. De kaart kan nu nog alleen geïnstalleerd worden op een Rampage III Extreme moederbord.

In de galerij nog meer informatie uit een Asus powerpoint presentatie.

ROG Xpander

Hoe kan het ook anders dat dit nieuwe vernuftige kaartje gepositioneerd word in de gamerslijn van Asus, de ROG. De printplaat bestaat uit vier PCI-Express 2.0 x16 sloten, met twee Nvidia NF200 chips. Vervolgens maakt het kaartje verbinding met de X58-chipset en laat deze opsplitsen (middels de NF200-chip) in vier x16-sloten. Het inbouwen van de kaart schijnt eenvoudig te zijn al moeten gamers wel rekening houden met hun behuizing. Doordat de SLI-kaarten verder uitsteken dan normaal kan het alleen gebruikt worden met een open behuizing zoals een testbench.

Drie molex aansluitingen en één PCI-Express 6-pins stroomaansluiting zorgen voor het nodig sap. Een ventilator op de insteekkaart moet ervoor zorgen dat de airflow onder de geïnstalleerde voldoende blijft om een crash te voorkomen. Bovendien worden daarmee de NF200-chips gekoeld. Zonder kaarten verbruik de kaart bijna 25 watt aan stroom.

De prijs van het moederbord mag dan wel lager liggen, voor een ROG Xpander betaal je al gauw meer dan honderd dollar. In principe is het kaartje niet met andere moederborden te gebruiken, de afstand tussen de PCI-E sloten verschilt namelijk maar met flexibele PCI-e verlengstukken zou het wel mogelijk moeten zijn, of het dan ook fatsoenlijk werkt is nog maar de vraag.