1 min

Het importeren, verkopen of adverteren van R4 kaartjes is vanaf heden verboden in het Verenigd Koninkrijk. Volgens Nintendo werden de kaartjes veelal gebruikt voor het opslaan van illegale kopieën van spellen.

De R4 kaartjes zijn in feite lege Nintendo DS kaartjes waarop gebruikers zelfgemaakte software kunnen laden. In de praktijk worden de kaartjes echter veelal gebruikt om illegaal gedownloade spellen voor de Nintendo DS te kunnen spelen.

In de rechtszaak aangespannen door Nintendo beargumenteerde de verdediging dat de R4 kaartjes niet gedemoniseerd moeten worden, en legaal moeten blijven omdat ze ook gebruikt kunnen worden om zelfgemaakte software af te spelen, en dus in principe alleen dragers zijn. Het Hooggerechtshof was het hier echter niet eens en stelde dat een R4 kaartje het beveiligingssysteem van Nintendo eerst moet omzeilen, en als gevolg hiervan als illegaal beschouwt moet worden.

Nintendo zegt dat het sinds 2009 alleen in het Verenigd Koninkrijk al meer dan 100.000 apparaten heeft onderschept die het mogelijk maken om illegale spellen af te spelen, waaronder R4 kaartjes. In een reactie op de uitspraak zei Nintendo dat het niet alleen stappen onderneemt in eigen naam, maar ook namens meer dan 1.400 ontwikkelaars van videogames, waarvan het voortbestaan afhangt van de verkoop van legitieme games.