1 min

De drie grote fabrikanten Intel, Toshiba en Samsung zijn van plan hun krachten te bundelen en samen te werken aan de 10nm-procestechnologie. Het Japanse ministerie van economie zal volgens de bronnen ook investeren in deze technologie.

De drie bedrijven zouden van plan zijn om met elkaar samen te werken, hierbij zullen nog eens 10 andere bedrijven worden uitgenodigd. Samsung en Toshiba zijn de twee grootste spelers op het gebied van nand-flashgeheugen en Intel de grootste chipmaker. Volgens de verwachtingen zal de 10nm-procestechnologie in 2016 klaar moeten zijn. Het Japanse ministerie heeft zo’n 44,5 miljoen euro in het fonds van het project geïnvesteerd.

Volgens de bedrijven zou de 10nm-procestechnologie vooral bedoeld zijn voor de productie van nand-flashgeheugen. De Japanse zakenkrant Nikkei denkt dat Intel deze techonologie vooral wil gaan gebruiken om snellere microprocessors te ontwikkelen.

Een andere bron verwacht echter dat Intel de 10nm-technologie zal gaan gebruiken voor de productie van nand-geheugen. Dit zou komen doordat de procedés voor processors en flashgeheugen zeker verschillen, ook zou dat kunnen zijn omdat Intel zelf ook al nand-geheugen fabriceert.

Samsung en Toshiba werken op andere fronten ook al samen zoals als bij IBM’s ‘fab club’, daarbij houden ze zich vooral bezig met het ontwikkelen van microprocessors. Of dat deze geruchten ook waar zijn is nog niet duidelijk, de bedrijven hebben nog geen informatie losgelaten.