3min

Tags in dit artikel

, ,

Buma/Stemra wil dat websites die muziekstreams embedden voortaan gaan betalen, websites die dit doen zijn onder andere Kabelradio.nl en Nederland.fm. Vorig jaar heeft de Buma dit ook al eens geprobeerd maar heeft toen na forse kritiek en onder druk van de politiek haar keutel weer ingetrokken.

In 2009 wilde Buma al geld vragen voor het embedden van audio-en videostreams met auteursrechtelijk beschermde muziek. Dit geldt zowel voor websites die streams van radiostations aanbieden als voor websites die video’s embedden van Youtube met daarin muziek die auteursrechtelijk beschermd is. Volgens Buma zou het embedden van muziek gelden als ‘wederopenbaarmaking’, hiervoor moet volgens Buma dan ook opnieuw betaald worden voor de licenties.

Doordat de organisatie in 2009 veel kritiek kreeg, uit ongeveer alle hoeken, maar heel belangrijk ook vanuit de politiek en de muziekindustrie zijn ze niet doorgegaan met het plan. In overleg met het VNO-NCW heeft de organisatie besloten in 2010 geen geld te gaan vragen voor het embedden van streams met auteursrechtelijk beschermde muziek. Nu de storm is gaan liggen is de organisatie wederom van plan in 2011 facturen rond te gaan sturen.

Meerdere Nederlandse websites die zich bezig houden met het aanbieden van radiostreams hebben inmiddels een e-mail ontvangen van de Buma/Stemra, in deze e-mail wordt vermeld dat zij binnenkort een factuur kunnen verwachten voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermde muziek. "Natuurlijk zijn wij enorm verrast door het zien van een dergelijk enthousiasme om muziek aan te bieden, echter zal er wel met onder andere Buma/Stemra een licentie moeten worden gesloten", aldus de organisatie.

Een medewerker van Buma/Stemra heeft tegenover Tweakers.net bevestigt dat zij inderdaad geld gaan vragen in 2011. Een andere medewerker die ook in dienst is bij de organisatie heeft gemeld dat dit nog helemaal niet bekend is. Volgens hem zou er later in dit jaar meer bekend over worden.

Een van de Nederlandse websites die zich bezig houdt met het embedden van auteursrechtelijk beschermde muziek, Kabelradio.nl heeft laten weten dat de kosten kunnen oplopen tot ‘duizenden euro’s per jaar’. Websites die embedden moeten 10 procent van de netto-inkomsten gaan betalen, hieraan zit echter ook een bepaald minimum aan gekoppeld. Hoe hoog het bedrag zal zijn wordt berekend met het aantal streams dat je aanbiedt. Als je bijvoorbeeld 2 streams hebt ge-embed moet je zo’n 585 euro gaan betalen. Voor sites die meer dan 500 streams embedden zijn de kosten minimaal 3052 euro per jaar. Vorig jaar toen zij dit plan ook al in wilden voeren lagen de prijzen een stuk lager. Michael Copsy de eigenaar van kabelradio.nl verwacht dat hij zelf zo’n 3 tot 6 duizend euro moet betalen aan Buma/Stemra. Overigens verdiend Copsy helemaal niets met de website.

Veel meer websites hebben een brief ontvangen en in een gesprek tussen een van de websites en de Buma/Stemra, stelt de Buma: Of en hoeveel licentiekosten er betaald moeten worden afhankelijk is van ‘openbaarmaking per url’. "De muziek is te horen als je fysiek op de website bent", schrijft de Buma/Stemra-medewerker. "Aangezien er een player wordt gebruikt op de website, wordt de muziek hier openbaar gemaakt." De eigenaar van kabelradio.nl is het daar niet mee eens, "Een gebruiker wordt in feite gewoon doorverwezen naar een andere server", zegt hij. "We maken zelf niets openbaar." Uit een onderzoek dat vorig jaar werd uitgevoerd bleek toen al dat het uiterst onzeker is of de redenering van Buma/Stemra juridisch wel in orde is. Deeplinken mag volgens Buma/Stemra wel zonder licentie want dan wordt de website ook daadwerkelijk fysiek verlaten.

De radioportals zijn ook bang dat ze met terugwerkende kracht over 2010 mogen gaan betalen, in een van de e-mail van de Buma/Stemra wordt gesteld dat zij niet van plan zijn om boetes uit te delen maar wel met terugwerkende kracht willen gaan factureren. Wat er precies bedoelt wordt is onduidelijk, Tweakers.net heeft nog navraag gedaan maar kon geen duidelijkheid krijgen van de Buma medewerker.

Uit een latere reactie tegenover Tweakers.net bleek dat het niet gaat om particulieren die streams embedden, maar om organisaties. Ook zouden radioportals geheel anders worden behandeld dan sites die af en toe muziek of filmpjes embedden.