2min

Nokia wil een concurrerend systeem hebben voor zijn smartphones, dat onderscheidend is en Nokia weer kan laten meedoen in de smartphone-markt. Met Symbian^3 is dat duidelijk niet gelukt, de keuze gaat dus waarschijnlijk vallen op Android of Windows Phone, waarbij de laatste favoriet lijkt gezien het verleden van topman Stephen Elop.

CEO van Nokia Stephen Elop, voorheen werkzaam voor Microsoft zei tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers tegen de aanwezige analisten dat Nokia een "concurrerend systeem moet bouwen of mee moet doen met een bestaand systeem". Op 11 februari zal Nokia zijn nieuwe smartphone strategie voor de komende tijd gaan presenteren.

Als je alles bij elkaar gaat optellen dan is de kans groot dat Nokia toch telefoons gaan maken met of Android of Windows Phone. Ze hebben met de laatste Symbian^3 versie getracht de markt te heroveren. Maar geen van de uitgebrachte telefoons heeft echt tot een goed verkoopsucces geleid. Gezien Stephan Elop voorheen werkzaam was voor Microsoft wordt er flink gespeculeerd dat Nokia in haar nieuwe strategie Windows Phone zal omarmen.

Als je echter de woorden van Elop goed analyseert dan zijn er ook voldoende links richting het Android besturingssysteem te vinden. Nokia wil onderscheidend zijn met een nieuw systeem, dat systeem moet ook voldoen aan diverse eisen zoals zoeken, sociale netwerken, locatiegebaseerde diensten, entertainment, unified communucations en e-commerce. Veel van deze kenmerken worden ook door Google gebruikt en Android is natuurlijk een stuk flexibeler om aan te passen voor Nokia dan bijvoorbeeld Windows Phone. Nokia zou bijvoorbeeld een eigen interface kunnen ontwerpen voor Android wat op Windows Phone niet mogelijk is. Ook heeft Android zich inmiddels bewezen op de smartphone markt en Windows Phone nog niet.

In elk geval wordt het tijd dat Nokia met een nieuwe strategie komt, want de populariteit van het bedrijf en de telefoons is al jaren dalende en de kans is groot dat ze binnenkort de koppositie moeten gaan inleveren.

Behalve Symbian^3, Android en Windows Phone is er wellicht nog een optie. MeeGo het besturingssysteem dat door Nokia en Intel samen wordt ontwikkeld zou in het 2e kwartaal van 2011 klaar moeten zijn. De verwachting is dat er voornamelijk tablets en netbooks met dit besturingssysteem zullen worden uitgerust, maar Nokia zou het wellicht ook op haar telefoons kunnen gebruiken. Die kans wordt door de analisten echter klein geacht, zij verwachten dat Nokia voor Android of Windows Phone zal kiezen.