1 min

Er heeft afgelopen weekend weer een gigantische overname plaats gevonden. AT&T is overeengekomen met Deutsche Telekom dat zij T-Mobile USA mogen overnemen voor maar liefst 39 miljard dollar.

De deal moet uiteraard nog worden goedgekeurd door allerlei instanties in de Verenigde Staten of de concurrentie op de markt niet teveel wordt verstoord. Maar als alles goed gaat dan zou de overname binnen 12 maanden plaats moeten vinden. Indien de overheid in de Verenigde Staten besluit er een stokje voor te steken dan moet AT&T een boete betalen van 3 miljard aan T-Mobile, een stukje spectrum afstaan wat AT&T niet nodig heeft maar T-Mobile goed kan gebruiken en er komt dan een roaming overeenkomst welke voor beide partijen interessant is.

In elk geval gaat AT&T er vanuit dat ze de deal rond kunnen maken en T-Mobile kunnen inlijven voor die 39 miljard dollar. Hiervan wordt overigens 25 miljard dollar betaald aan Deutsche Telecom, de overige 14 miljard krijgen ze in aandelen, waardoor ze straks 8 procent van AT&T in handen hebben.

AT&T heeft al laten weten dat T-Mobile voorlopig gewoon een zelfstandig bedrijf blijft in de VS, het assortiment wordt ook niet uitgewisseld, de iPhone is bijvoorbeeld wel te verkrijgen bij AT&T maar niet bij T-Mobile USA, dit blijft ook gewoon zo.

Als de overname helemaal rond komt dan blijven er slechts drie grote partijen over in de Verenigde Staten. AT&T/T-Mobile, Verizon en Sprint/Clearwire.