1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Google heeft alvast een half miljard dollar apart gezet voor de mogelijke boetes die volgen uit een Amerikaans onderzoek naar "het gebruik van Googles advertentiekanalen door bepaalde adverteerders."

Dit valt op te maken uit slechts één zin, welke afkomstig is uit een document wat Google verplicht eens per kwartaal uit moet brengen omdat het een beursgenoteerd bedrijf is. Google weigert om verdere informatie te geven over de situatie. Hieruit blijkt wel dat de Amerikaanse toezichthouders serieuze problemen hebben gevonden in de manier waarop het bedrijf zijn advertentie-activiteiten aanstuurt.

Er lopen in de Verenigde Staten momenteel meerdere onderzoeken naar onder andere de handelswijze, misbruik van marktpositie en privacy-aspecten van de activiteiten van het bedrijf. Mochten deze onderzoeken forse boetes als consequentie hebben dan zal dit een flinke hap uit de winst van Google zijn. De reservering van dit bedrag zorgt nu al voor een last op de winst in het eerste kwartaal. De winst komt na aftrek van deze 500 miljoen dollar op zo’n 1,8 miljard dollar. Dit is 200 miljoen lager dan hetzelfde tijdsbestek een jaar terug. Google haalt nog altijd de meeste omzet uit de advertentieverkoop.