2min

De OPTA gaat een onderzoek instellen naar de mobiele operators Vodafone en KPN. Dit omdat zij het mobiele internetverkeer van hun klanten analyseren om te bepalen hoe vaak bijvoorbeeld WhatsApp wordt gebruikt of Voip diensten. Vorige week werd bekend dat KPN hiervoor Deep Packet Inspection zou gebruiken, iets waarmee ook de inhoud van het verkeer gelezen kan worden, later werd er gesteld dat KPN Shallow Packet Inspection gebruikt waarbij dit niet het geval is.

Om erachter te komen wat nou de daadwerkelijke waarheid is achter dit verhaal heeft Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen besloten dat er een onderzoek moet komen naar de gebruikte technieken die telecombedrijven gebruiken om het verkeer van hun klanten te analyseren. Dit heeft hij dinsdag laten weten tijdens het wekelijkse vragenuurtje aan de Tweede Kamer.

In een bijeenkomst met investeerders vertelde KPN dat ze gebruik maken van Deep Packet Inspection, toen vervolgens allerlei privacy organisaties hierover vielen en de media erop dook, werd er verklaard dat ze Shallow Packet Inspection gebruiken. Ook Vodafone geeft aan geen DPI te gebruiken. De OPTA moet hier nu onderzoek naar gaan doen van de Minister om helderheid te verschaffen.

PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel vroeg om opheldering aan de Minister, omdat het gebruik van DPI inbreuk is op de privacy van klanten en dat is ontoelaatbaar. Verhagen gaf aan ook wel wat vragen te hebben over de gebruikte technieken.

Zo kwam ondermeer de vergelijking met briefgeheim aan bod. Een postbode mag een postpakket wel wegen, en controleren of het voldoende is gefrankeerd maar mag het pakket nooit openmaken. Dit hoort ook te gelden voor het internet, providers mogen wel het datagebruik analyseren en geld vragen voor het dataverkeer maar nooit de inhoud van de data inzien.

Verhagen heeft daarom de toezichthouder OPTA gevraagd om in deze kwestie te duiken en duidelijk te bieden over de gebruikte technieken. Binnen twee weken zal Verhagen de Kamer verder informeren over de voortgang van dit onderzoek.

Verder liet Verhagen middels een brief weten aan de Tweede Kamer dat het kabinet niet van plan is om in te grijpen als providers besluiten om bepaalde diensten te blokkeren of extra te belasten.