1 min

Volgens Webwereld maakt WhatsApp weliswaar gebruik van een aparte poort om het berichtenverkeer over te versturen en te ontvangen maar worden de berichten niet versleuteld. WhatsApp maakt gebruik van het XMPP protocol wat vroeger door het leven ging als Jabber.

Dit protocol is zeer uitgebreid en biedt ondersteuning voor allerlei toepassingen maar biedt ook ondersteuning voor onder andere SSL. Iets wat op dit moment kennelijk nog niet wordt gebruikt door WhatsApp. Hierdoor is het voor kwaadwillende vrij eenvoudig om het telefoonnummer van de afzender, de ontvanger en het verzonden bericht te onderscheppen.

WhatsApp is een alternatief voor sms’en, met WhatsApp kunnen gratis berichtjes worden verstuurd welke verzonden worden over het internet en niet via het SMS-protocol. Uit onderzoek is gebleken dat WhatsApp vooral onder jongeren populair is, 85 procent van de klanten van Hi gebruikt inmiddels WhatsApp.

Men moet dus uitkijken met het gebruik van WhatsApp op plekken met een openbare WiFi verbinding. Op dit soort netwerken kunnen kwaadwillende zeer gemakkelijk de berichten onderscheppen. Als je toestel alleen verbonden is met het 3G netwerk van je mobiele operator is dit al een heel stuk lastiger.

WhatsApp heeft inmiddels laten weten het probleem te onderzoeken maar wil niet inhoudelijk ingaan op de situatie.