2min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple kiest eieren voor zijn geld en koopt de patentaanklachten van Nokia af. Welk bedrag hiermee gemoeid is, is niet bekendgemaakt. Het zou om miljoenen gaan, mogelijk zelfs om miljarden.

Nokia heeft middels een persbericht op haar website laten weten overeenstemming met Apple te hebben bereikt. Nokia en Apple zien af van een rechtszaak omdat het bedrijf van Steve Jobs een grote zak met geld heeft neergelegd. Apple betaalt een eenmalig bedrag en doorlopende royaltyvergoedingen. De hoogte van beide bedragen alsmede de frequentie van de royaltyvergoedingen en de totale looptijd blijven geheim.

Stephen Elop, de CEO van Nokia, verklaart opgelucht te zijn met de schikking. Met deze schikking toont Nokia aan dat het bedrijf een "industrieleidend patentportfolio" heeft. "Dat stelt ons in staat om ons verder te focussen op meer licentiemogelijkheden op de mobiele communicatiemarkt", aldus Elop.

Deze schikking zal volgens Nokia een positieve impact hebben op de financiën van het bedrijf. Het bedrijf verwacht het tweede kwartaal van dit jaar break even te spelen. Dit in tegenstelling tot eerdere berichtgeving. Onlangs gaf het Finse bedrijf een winstwaarschuwing voor het tweede kwartaal. De verwachte omzet van 6,1 tot 6,6 miljard euro zou aanzienlijk lager uitvallen. Door deze schikking wordt Nokia’s verlies mogelijk flink gecompenseerd.

Het is niet de eerste keer dat Apple het met andere grote IT-bedrijven aan de stok heeft. Vorige maand dienden Microsoft, HTC, Nokia en Sony Ericsson een gezamenlijke klacht in tegen het vastleggen van de termen Appstore en App Store. De fabrikanten zijn van mening dat de termen algemene woorden zijn, net zoals toystore en bookstore. En vandaag maakt iCloud Communications bekend naar de rechter te stappen vanwege het gebruik van de naam iCloud. Klanten zijn nu verward door het gebruik van deze naam, omdat ze bij een zoekopdracht niet op de website van iCloud Communications terecht komen, maar bij berichtgeving over de nieuwe webdienst van Apple.