2min

De thuiskopieheffing zoals wij die in Nederland kennen op CDR’s en DVDr’s geldt ook voor Europese bedrijven die vanuit het buitenland opereren maar wel in Nederland leveren. Dat heeft het Europese Hof in cassatie bepaald.

De Hoge Raad diende eerder een verzoek in om een uitspraak van het Europees Hof. Stichting de Thuiskopie, die de heffing incasseert, had voor de derde keer een rechtszaak in hoger beroep verloren van de Duitse webwinkel Opus. Opus verkoopt CDR’s en DVDR’s vanuit Duitsland maar levert veel aan Nederlandse consumenten, toen Stichting de Thuiskopie echter bij Opus aanklopte voor de heffing, was de webwinkel van mening die niet te hoeven betalen, omdat zij in Duitsland is gevestigd en niet in Nederland.

Volgens het Europees Hof maakt het echter niet uit van waar de blanco media geleverd wordt, of waar het bedrijf gevestigd is. Als er aan Nederlanders wordt geleverd mag de Stichting de Thuiskopie ook een heffing eisen.

De tijd dat Nederlanders hun CDR’s en DVDR’s uit het buitenland halen omdat het daar veel goedkoper is lijkt nu voorbij te zijn. Opus zal de heffing moeten gaan betalen en daarmee zullen de prijzen bij Opus flink omhoog gaan voor Nederlandse klanten. Hoeveel Opus nog precies moet betalen aan thuiskopieheffing is onduidelijk.

De thuiskopieheffing is eigenlijk inmiddels alweer verouderd, tegenwoordig branden mensen vrijwel geen CD’s en DVD’s meer. Veel verdwijnt nu op externe harde schijven, mobiele telefoons, mp3spelers en straks ook op tablets. Het branden van software en games is ook al jaren niet meer nodig. Stichting de Thuiskopie heeft nog getracht ook een heffing te laten invoeren op eerder genoemde producten maar daar heeft de regering steeds een stokje voor gestoken.