2min

Tags in dit artikel

, ,

Vanaf morgen kunnen liefhebbers een unieke gedenkmunt bestellen bij de Koninklijke Nederlandse Munt. Op deze munt staat een Quick Response (QR)-code op de achterzijde waarin een tekst is verwerkt. Een unieke munt aangezien het de allereerste munt ter wereld is die een barcode bevat.

Morgen is het honderd jaar geleden dat de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM), ook wel het Muntgebouw genoemd, in Utrecht werd geopend door koningin Wilhelmina. Om deze gelegenheid te vieren zal koningin Beatrix morgen het eerste exemplaar van de nieuwe gedenkmunt slaan.

Wat deze munten zo bijzonder maakt is de QR-code op de achterzijde van de munt. Het is de allereerste munt ter wereld die een QR-code bevat. Deze code kun je met behulp van een mobiele camera scannen. Vervolgens wordt je doorverwezen naar een mobiele website, waarop volgens het KNM "nooit eerder vertoonde informatie" te zien zal zijn. Wat voor informatie dit is zullen we morgen te weten komen.

Er zullen verschillende varianten verschijnen. Het 100 jaar Muntgebouw Vijfje is ingepakt in een luxe verzamelverpakking met uitgebreid boekje. Deze munt heeft een waarde van vijf euro, maar kost wel tien euro. De tweede variant is het 100 jaar Muntgebouw Zilver Proof. Deze munt kost bijna 40 euro. Naast de zilveren variant komt er ook Gouden Muntgebouw Tientje. Deze munt heeft een waarde van tien euro, maar je moet er wel bijna 360 euro voor neerleggen. Naast de goudprijs ligt de prijs van deze munt zo hoog vanwege de beperkte oplage: er worden er slechts 3500 van geslagen. Voor degene die echt geld overheeft kunnen al deze munten en een origineel Gouden Wilhelmina Tientje uit 1911 en een zeshoekige Zilveren penning kopen voor ongeveer 800 euro.

De munten zijn vanaf dit moment te bestellen op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt. De levering van de bestelling zal enkele dagen later plaatsvinden.