2min

Tags in dit artikel

,

Een wereldwijde alliantie van vakbonden voert actie tegen computerfabrikant IBM. Volgens de vakbonden profiteren lang niet alle werknemers van de recordwinst die het bedrijf vorig jaar boekte. De drang om zoveel mogelijk winst te behalen leidt tot een versobering van de arbeidsvoorwaarden.

Dat schrijven de vakbonden FNV Bondgenoten, De Unie en CNV Dienstenbond in een brief, die ze uitdeelden aan poort van het hoofdkantoor van IBM in Amsterdam. De bonden roepen de werkgever op om de lonen te verhogen. Volgens IBM-woordvoerder Jelmer Letterie past een gemeenschappelijke prijscompensatie niet bij de cultuur van het bedrijf. "We hebben een ‘high-performance-cultuur’. Medewerkers maken met hun managers afspraken over prestaties. Als ze hun doelen halen krijgen ze een bonus, die kan oplopen tot ongeveer duizend dollar per jaar."

Volgens Huub Zandvliet, voorzitter van de Nederlandse ondernemingsraad, profiteren de werknemers wel van de goede prestaties van het bedrijf. Zo zouden ze zowel in 2009 als in 2010 extra geld hebben gekregen na de goede resultaten. Volgens de OR-voorzitter heeft slechts een enkeling zijn loon niet omhoog zien gaan de afgelopen jaren.

Zandvliet erkent dat het bedrijf bezuinigt op de secundaire arbeidsvoorwaarden. Volgens de autoleaseregeling van het bedrijf kunnen werknemers nog maar één model leasen. Als zij niet in deze wagen willen rijden, krijgen ze een vergoeding. Ook de kosten van het gebruik van internet op de mobiele telefoon van de zaak worden niet vergoed. Het versturen van e-mails en andere internetgerelateerde werkzaamheden dienen op een laptop te geschieden. Als medewerkers hiervoor de mobiele telefoon van de zaak gebruiken draaien ze zelf op voor de kosten hiervan.

De vakbonden zien het liefst dat afspraken worden vastgelegd in een CAO, maar het is niet zo dat het bedrijf het initiatief neemt voor een CAO. Daarnaast, zo benadrukt IBM, zijn werknemers het best gediend met "een goede coöperatieve werkomgeving met directe communicatie tussen werknemers en management".

Ten slotte zou het bedrijf in andere landen werknemers stelselmatig tegenwerken die lid willen worden van de vakbond. Daarover schreven de bonden vorig jaar een brief aan CEO Sam Palmisano. Op deze brief hebben de bonden tot op heden nog geen reactie gekregen. Daarom hebben de vakbonden op 14 juni nogmaals een brief gestuurd aan de directeur.

Hoeveel werknemers er zijn aangesloten bij de vakbond willen de vakbonden niet kwijt. Volgens OR-voorzitter Zandvliet is ongeveer 5 procent van de 4000 werknemers aangesloten bij de vakbond.