1 min

Webwinkels en veilingwebsites kunnen aansprakelijk worden gesteld als zij vervalste of namaakartikelen verkopen aan consumenten. Dat oordeelt het Europese Hof van Justitie in een rechtzaak tussen L’Oréal en eBay.

Het Franse cosmeticabedrijf L’Oréal eiste dat eBay advertenties van namaakproducten van zijn website verwijderde. Het Hof oordeelde dat webwinkels en veilingsites aansprakelijk gesteld kunnen worden als deze vervalste producten via hun website verkopen, ook al zijn zij zich van geen kwaad bewust. Webwinkels en veilingsites zijn verantwoordelijk voor de producten die zij via hun diensten verkopen. Tevens kunnen webwinkels door producenten financieel aansprakelijk worden gesteld als er het vermoeden is dat de aangeboden artikelen vervalst zijn, maar daartegen geen actie wordt ondernemen.

De uitspraak heeft grote gevolgen voor webwinkels en veilingsites. Volgens de rechter zijn webwinkels medeverantwoordelijk voor het beschermen van het beschermen van intellectuele eigendommen van handelsmerken. De uitspraak heeft niet alleen gevolgen voor webwinkels en veilingsites. Ook websites die illegale kopieën van cd’s en dvd’s aanbieden, zouden financieel aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de distributie van deze illegale kopieën.

NU.nl vertelt dat eBay in een reactie heeft laten weten dat het bedrijf de afgelopen jaren diverse maatregelen heeft getroffen om de verkoop van namaakproducten aan banden te leggen. Om consumenten gerust te stellen, zegt het bedrijf dat consumenten geen extra kosten in rekening zal worden gebracht voor eventuele toekomstige maatregelen.