2min

Tags in dit artikel

, , ,

KPN presenteerde vandaag de halfjaarcijfers. Daaruit blijkt dat zowel de omzet als de winst zijn gedaald. KPN verwacht de tweede helft van het jaar betere resultaten te behalen.

Dat zei KPN-topman Eelco Blok bij de presentatie van de halfjaarcijfers. De omzet daalde met 1,9 procent van 3,35 miljard naar 3,29 miljard tegenover dezelfde periode een jaar geleden. De nettowinst daalde zelfs met 11 procent naar 414 miljoen euro.

"De marktomstandigheden en de tegenwind van de regelgeving die wij in het eerste kwartaal hebben ervaren, heeft ook in het tweede kwartaal onze financiële resultaten beïnvloed, vooral bij onze Nederlandse activiteiten", aldus Blok.

Voor de tweede helft van 2011 is Blok vol optimisme. "Wij liggen goed op koers met onze strategie, zijn goed gefinancierd en bevestigen de verwachtingen voor 2011", zegt Blok. De topman waarschuwt wel dat het bedrijf de komende jaren 4000 tot 5000 banen gaat schrappen.

De winstdaling komt niet geheel onverwacht. In april gaf KPN al een winstwaarschuwing af voor de rest van het jaar. De inkomsten uit bellen en sms’en daalden harder dan KPN had verwacht. Dat komt omdat consumenten tegenwoordig gratis sms’jes kunnen versturen met bijvoorbeeld WhatsApp. Ook bellen consumenten vaker met Skype of Google Talk. Door via het internet te communiceren verdient KPN aanzienlijk minder dan voorheen: de omzet uit mobiele diensten daalde met 8,7 procent in het tweede kwartaal tegenover vorig jaar.

Om meer inkomsten te genereren introduceert KPN in september drie nieuwe abonnementen. Daarbij komt het accent te liggen op mobiel internet. Bellen, sms’en en mobiel internetten zitten voortaan in één bundel, waardoor klanten voortaan niet afzonderlijk voor deze diensten kunnen betalen. Goed nieuws voor KPN, slecht nieuws voor de consument. Door de introductie van de nieuwe abonnementen gaan we met z’n allen aanzienlijk meer betalen voor mobiel internet. Ook Vodafone volgde het voorbeeld van KPN en introduceert nieuwe en duurdere abonnementen, de grote vraag is nog even wat T-Mobile gaat doen. Diverse bezoekers hebben al geklaagd over de nieuwe prijzen van de telecomproviders.