2min

Tags in dit artikel

, , ,

Google’s poging om door te breken op de televisie-markt is alles behalve een succes. Nadat eerder veel Amerikaanse televisiezenders besloten om GoogleTV te blokkeren is het nu Logitech die miljoenen verlies lijdt door GoogleTV.

Logitech is momenteel de enige hardwarepartner die Google heeft voor GoogleTV en dat bedrijf moet maar liefst 34 miljoen dollar afschrijven op het Google-TV product.

Logitech heeft nu besloten om het de prijs van het product te verlagen van 250 dollar naar 100 dollar, wat ongeveer de kostprijs van het product is. Het Google TV product wordt door Logitech verkocht onder de naam Logitech Revue en is momenteel alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten. Het afgelopen kwartaal was een groot dieptepunt, er werden meer Revue’s teruggebracht naar de winkel dan dat er werden verkocht.

Google TV is momenteel gebaseerd op een oudere versie van Android, welke is geoptimaliseerd voor televisies. Dit najaar moet er een update komen voor Google TV, waarmee het product wordt geüpdatet naar Android Honeycomb 3.1. Of deze update het product alsnog tot een groot succes kan maken is echter nog maar de vraag, wel zullen het aantal apps voor Google TV dan flink toenemen.

De Logitech Revue is een zogenaamde settopbox welke verbonden is met het internet en je televisietoestel. Via de settopbox kunnen onder andere video’s op Youtube worden bekeken en sommige Amerikaanse Uitzending Gemist diensten. Daarnaast is er de mogelijkheid om allerlei soorten Apps te installeren. Een probleem is echter dat veel Amerikaanse televisiezenders en productiemaatschappijen GoogleTV hebben geblokkeerd. Zo hebben ABC, NBC, CBS, Fox, Disney en Viacom (eigenaar MTV), allemaal besloten om hun webvideo’s te blokkeren voor GoogleTV. De traditionele televisiemaatschappijen zien de nieuwe innovaties van Google als een bedreiging. Hiermee is GoogleTv grotendeels onbruikbaar geworden waardoor veel mensen ervoor kiezen het product terug te brengen naar de winkel.

Door de afschrijving van 34 miljoen dollar op de Revue, heeft Logitech het afgelopen kwartaal een nettoverlies geboekt van 29,6 miljoen dollar, waar het bedrijf vorig jaar nog een winst wist te boeken van 19,5 miljoen dollar.

Logitech zal mogelijk dus niet snel opnieuw in een avontuur met Google stappen. Waar de fabrikant rekende op een omzet van 18 miljoen dollar in het eerste kwartaal met alleen de Revue, kwam het niet verder dan 5 miljoen dollar. Inmiddels heeft de CEO van Logitech, Gerald Quindlen, besloten het bedrijf te verlaten wegens de zwaar tegenvallende resultaten, hij wordt voorlopig vervangen door voormalig CEO Guerrino De Luca tot er een geschikte vervanger voor de lange termijn is gevonden.