2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Google en Oracle liggen al enige tijd met elkaar in de clinch over het al dan niet schenden van patenten voor het besturingssysteem Android. Uit interne e-mails van Google blijkt dat het bedrijf zich wel degelijk bewust was dat er licenties met Oracle gesloten moesten, maar heeft dit weloverwogen nagelaten.

Dat schrijft de weblog Foss Patents, die over deze e-mails beschikt. Oracle heeft Google aangeklaagd omdat Google met Android 7 Java-patenten zou schenden. Door de inlijving van Sun Microsystems is Java sinds vorig jaar eigendom van Oracle. De rechtbank bepaalde onlangs dat Google het e-mailverkeer met Oracle moest openbaren. Uit een van deze e-mails blijkt dat ze op zoek waren naar technische alternatieven voor Java voor zowel Android als Chrome.

Een team is daarmee aan de slag gegaan en kwam tot de conclusie dat er geen goede alternatieven zijn. "They all suck" staat er letterlijk in de e-mail. Andy Rubin, de man die verantwoordelijk is voor Android, adviseerde om een licentieovereenkomst met Oracle te sluiten om Java te gebruiken. Het advies van Rubin is in de wind geslagen, waardoor Google bewust het risico nam om aangeklaagd te worden door Oracle.

Deze e-mails zouden Google best wel eens een flinke zak centen kunnen gaan kosten. Oracle eiste in juni maar liefst zes miljard dollar aan schadevergoeding. Google tekende hier bezwaar tegen aan en de rechter stelde Google in het gelijk. Hij stelde voor dat Oracle begint met een bedrag van 100 miljoen dollar, wat natuurlijk een schijntje is voor een bedrijf als Google.

De zaak zal op 31 oktober voor de rechter komen, als de rechter geen uitstel verleent aan Google. Of dit ook wordt toegekend zal nog moeten blijken.