2min

Tags in dit artikel

, , ,

Door de aanhoudende economische malaise heeft technologiebedrijf Apple in één klap 19 miljard dollar van zijn waarde verloren. Vergeleken met andere technologiebedrijven wist Apple het verlies nog beperkt te houden.

Wie deze week het nieuws enigszins gevolgd heeft, zal het niet ontgaan zijn. De verlaagde kredietwaardigheid van Amerika door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (SP) heeft geen goed gedaan voor de Amerikaanse en Nederlandse beurzen. Gisteren sloot de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq met een verlies van 6,9 procent. De Nederlandse AEX deed het iets minder slecht met verlies van 4,4 procent.

Apple verloor hierdoor gisteren 5,46 procent van zijn waarde. Dat lijkt niet veel, maar komt neer op een verlies van zo’n 19 miljard dollar (13,2 miljard euro). Ter vergelijking: de Nederlandse telefoon- en internetprovider KPN heeft een marktwaarde van 20,7 miljard euro. De marktwaarde van Apple daalde door dit verlies naar 326,6 miljard dollar (226,8 miljard euro).

Ook andere technologiebedrijven zoals IBM en Intel moesten inleveren. De koersen van deze bedrijven daalden met respectievelijk 3,9 procent en 3,27 procent. Dat verlies valt reuze mee als je dat vergelijkt met andere technologiebedrijven. Technologiegigant SAP moest gisteren maar liefst 9,0 procent van zijn waarde inleveren. Ook Oracle en Dell kampten met zware verliezen, namelijk respectievelijk 8,22 procent en 7,37 procent. Google, HP en Microsoft verloren achtereenvolgens 5,7 procent, 5,6 procent en 4,6 procent van hun waarde in één dag.

Ondanks het verlies van 19 miljard voor Apple blijft het een van de kapitaalkrachtigste en succesvolste bedrijven ter wereld. Bij de presentatie van de laatste kwartaalcijfers bleek Apple een recordwinst te hebben behaald. Dit was te danken aan de populariteit van de iPhone en iPad. Volgens sommige analisten zal Apple volgend jaar de geschiedenis ingaan als meest waardevolle bedrijf ter wereld.