2min

Apple heeft afgelopen dinsdag twintig nieuwe patenten toegewezen gekregen. Een van deze patenten is voor extra dunne touchscreens die gebruik maken van minder losse componenten en hierdoor dunner en helderder kunnen zijn en ook nog eens minder stroom verbruiken. Dit is een patent wat Apple mogelijk goed kan gebruiken in de rechtszaken tegen Samsung, HTC en Motorola.

Apple heeft het patent van het dunne touchscreen aangevraagd in september 2009, daarmee is de kans dus groot dat de beschreven techniek al wordt toegepast in verschillende Apple-producten. Hoewel het een vrij technisch patent is, is de meeste simpele uitleg dat Apple bepaalde onderdelen weet te combineren waardoor er minder losse componenten nodig zijn om een touchscreen te maken. Ook hoeven er minder handelingen verricht te worden in het productie proces. Het uiteindelijk voordeel is dat de schermen dunner en helderder zijn. Ook verbruiken ze minder stroom doordat er verschillende onderdelen zijn gecombineerd.

De grote vraag is nu of dit patent in de praktijk al is gebruikt, gezien het patent in september 2009 al is ingediend ligt dit wel voor de hand. Apple dient echter wel vaker patenten in waar het uiteindelijk nooit gebruik van gaat maken. In elk geval bestaat de kans dat een partij als Samsung, HTC of Motorola gebruik maakt van touchscreens die dit patent schenden.

In het geval van Samsung mag je verwachten dat zij, als grootste wereldwijde producent van touchscreens, zelf een lading patenten hebben voor hun gebruikte touchscreens en AMOLED-technologie.

Gezien de spanning momenteel erg hoog op loopt en Apple en Samsung vandaag weer voor de rechter moeten verschijnen, zal het mogelijk snel duidelijk worden of Apple dit patent ook tegen Samsung in de strijd gaat gooien. Op dit moment is het Apple die Samsung voor de rechter daagt, volgende week is het andersom.