2min

Dat Google en de fabrikanten van Android-toestellen worden aangeklaagd wegens patentschending door concurrenten is misschien nog wel te begrijpen. Als je bang bent om marktaandeel te verliezen kan je de strijd altijd verplaatsen van de winkel naar de rechtbank om je intellectueel eigendom en je patenten te verdedigen. Nu is het echter een Android-fabrikant in de vorm van Motorola, die overweegt om de andere Android-fabrikanten aan te klagen wegens patentschending.

Motorola, zelf ook een Android-fabrikant, laat weten momenteel te overwegen om andere Android-fabrikanten aan te willen klagen wegens patentschending. Motorola is een bedrijf met een grote mobiele patentcollectie en zou hiermee mogelijk veel andere Android-fabrikanten in de problemen kunnen brengen. Voor de hand liggende fabrikanten om aan te klagen zijn HTC, Samsung en LG.

Volgens Motorola zouden de fabrikanten niet hoeven te stoppen met het maken van Android-toestellen, Motorola zou slechts uit zijn op licentiegeld, de fabrikanten moeten dus een klein bedrag per toestel gaan betalen aan Motorola. Net zoals HTC nu 5 dollar betaalt aan Microsoft voor elk verscheept HTC-toestel dat voorzien is met het Android-besturingssysteem.

Shanjay Jha, de CEO van Motorola, heeft laten weten de patentcollectie van het bedrijf van grote waarde is en deze mogelijk niet alleen defensief gebruikt moet worden maar ook offensief. Motorola zelf heeft weinig last van patentaanklachten. Dit komt doordat het bedrijf zeer actief was toen de mobiele telefonie markt ontstond. Motorola heeft min of meer de mobiele telefoon uitgevonden en dat is ook te zijn in de patentcollectie.

Motorola kan dus enorm veel schade aanrichten aan het Android-besturingssysteem als het andere Android-fabrikanten gaat aanklagen wegens patentschending. Hiermee zou Android aan populariteit kunnen verliezen of fabrikanten doen besluiten uit te wijken naar andere besturingssystemen zoals Windows Phone, MeeGo of WebOS.

Het Android-besturingssysteem en de fabrikanten die ermee werken, zitten momenteel in een zware periode. De rechtszaken vliegen je op dit moment om de oren. Vooral Apple en Microsoft zoeken de rechtbank op om Android-fabrikanten aan te klagen wegens patentschending. Google zelf moet zich als maker van Android verantwoorden in een rechtszaak met Oracle, wegens het schenden van Java-patenten.

Voor Google is er dus werk aan de winkel om die patentrechtszaken af te wenden en met een goede oplossing te komen. Google moet op korte termijn een grote patentcollectie betreffende smartphones gaan kopen en deze snel licenseren aan alle Android-partners.